GLOBUS

Politico: Desničari, fudbalske gazde i hakeri će Evropljanima „pokvariti“ život u 2017. godini

Mračna predviđanja

(M.M.)

6.1.2017

List „Politico“ naveo je „prljavi spisak“ ličnosti koji mogu da „pokvare život“ Evropljanima u 2017. godini.

Prema riječima autora članka Tunku Varadarajana, zbog ovog spiska čitaoci će „poželjeti da ostanu u krevetu i pokriju se dekom preko glave“. Čine ga većinom političari, kao i nekoliko grupa ljudi — izdavači britanskih tabloida, kineske fudbalske gazde i „ruski hakeri“.

Britanski tabloidi kao što su „Sun“, „Daily Mail“, „Daily Express“ — krive se da su utjecali na javnost Velike Britanije, uključujući i po pitanju odvajanje zemlje od EU. Po mišljenju Varadarajana, zbog njih „Brexit“ može proći maksimalno bolno i loše za svakog građanina zemlje. Kineske fudbalske gazde treba da izazovu ozbiljnu zabrinutost od „neduhovne Evrope za koju je fudbal skoro religija“. Stvar je u tome da je Kina počela da troši „bolesno mnogo novca“ na kupovinu igrača za svoju ligu iz vodećih evropskih klubova. Autor ruske hakere naziva „pogubnom silom“ u međunarodnim odnosima koji navodno pokušala da utječe na ishod američkih izbora i plaši čitaoce time što su sada cyber kriminalci pokušali da se prebace na Evropu.

Na spisku se nalazi i jedan od predstavnika administracije izabranog presjednika SAD Donalda Trumpa — savjetnik za pitanja nacionalne sigurnosti Michael Flinn i jedan od kandidata za mjesto u njegovom kabinetu — biznismen Wilbur Ross.

Autor Flinna naziva čovjekom „toliko nepolitički korektnim da je u poređenju sa njim Trump malo dijete“. Što se tiče Rossa, koji može da zauzme mjesto ministra trgovine, on, po Varadarajanovom mišljenju, ima sve šanse da „potpuno nestane“. Transatlantski trgovinski sporazum (TTIP) tim samim značajno oslabi ruku Evrope u pregovorima o „Brexitu“. Na spisku su i lideri evropskih partija. Italijanskog komičara Bepe Grila, koji se nalazi na čelu „pokreta pet zvijezda“, autor smatra „političkim novitetom“, postavši apsolutna opozicija vlasti i dobivši ogroman broj pristalica.

Lidera poljske partije „Pravo i pravednost“ Jaroslava Kachinskog, nazvao je bivšeg poljskog predsjednika Leha Valensa „opasnim i neodgovornim“, što, prema mišljenju autora, treba imati na umu.

Osim toga, na spisku su se našli Carles Puigdemont — lider katalonske administracije koji planira ove godine da organizuje referendum o nezavisnosti Katalonije; Nikola Sarkozy, koji može povratiti politički utjecaj na slijedećim izborima u Francuskoj. kao i borac protiv islama u Holandiji — lider „Partije slobode“ Geert Wilders.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.