GLOBUS

Amerika neće biti jedina koja zabranjuje ulazak izbjeglicama? Trumpu stigla podrška još jedne sile

Australija podržava zabranu

(M. D.)

30.1.2017

Gotovo svi svjetski lideri i javne ličnosti osudili su odluku Donalda Trumpa da zabrani imigraciju iz sedam muslimanskih zemalja.

Trump je u petak potpisao naredbu kojom se na 90 dana zabranjuje ulazak u SAD građanima sedam država, a ta je odluka izazvala buru protesta širom SAD i negodovanje širom planete.

Međutim, iako su osude stigle prvo od američkih saveznika, kao što su Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Kanada, ima i onih koji zapravo podržavaju Trumpovu odluku.

"Vitalno je da svaka nacija ima kontrolu nad tim ko im prelazi granicu. Pričao sam sa predsjednikom Trumpom oko važnosti sigurnosti granica i prijetnje od ilegalne i neregularne imigracije", rekao je premijer Australije, Malcolm Turnbull.

Australija je tako postala i prva država koja se svrstala na Trumpovu stranu, iako su mnogi evropski desničari također podržali ovu odluku.

Provjereni mrzitelj islama i svega što je muslimansko, Holanđanin Geert Wilders, na Twitteru je podržao Trumpovu odluku, baš kao i bivši lider UKiP-a, Nigel Farage u izjavi za BBC.

Iako je ogromna većina političara i dobar dio javnosti osudio Trumpovu odluku, nije isključena situacija da još neke države počnu slijediti ovaj primjer, a Australija bi definitivno mogla postati jedna od njih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.