GLOBUS

Amerikanci za džamiju u Texasu: Za 24 sata donirali 600.000 dolara

Predsjednik Islamskog centra Shahid Hashmi oduševljen

A. S.

30.1.2017

Više do 2.600 građana Sjedinjenih Američkih Država za svega 24 sata putem interneta doniralo je 600.000 dolara za obnovu džamije u Texasu, koja je spaljena nakon što je predsjednik Donald Trump zabranio ulazak muslimanima iz sedam zemalja u zemlju.

Islamski centar u Victoriji pokrenuo je kampanju za donaciju - 'GoFundMe',  za rekonstrukciju džamije koja je spaljena u subotu u jugoistočnom Texasu, javlja indonezijski portal „Hidayatullah“.

Predsjednik Islamskog centra Shahid Hashmi rekao je da je iznenađen velikim odazivom i tolikim prilivom novačnih donacija.

Prema izvještajima lokalnih medija, džamija je zapaljena u dva sata ujutro. Džamija je sagrađena 2000. godine, godinu prije napada 11. septembra na zgrade Svjetskog trgovinskog centra (WTC).

- Ovo je nevjerovatno, mi smo zahvalni svima. Dolaze nam muslimani iz Houstona, Dallasa... Pojedinci putuju i četiri sata da bi došli do nas i ovo je vrlo dirljivo. Sve vodi ka dobroti – kazao je Hashmi.

Vlada i vatrogasci Victorije rade zajedno s pripadnicima FBI-ja i Biroa za alkohol, duhan i vatreno oružje kako bi se utvrdio uzrok požara.

- Nadam se da ovo nije bio zločin iz mržnje - rekao je Shahid.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.