GLOBUS

Iranska svadba u svjetlu američke zabrane: "Toliko smo se radovali"

35-godišnja majka sa sjevera Iraka pripremala se na put za Ameriku

RSE/Redakcija

2.2.2017

Sara se pripremala za sretno porodično okupljanje. Ova 35-godišnja majka sa sjevera Iraka nedavno je dobila američku vizu i kupila karte za let u Dallas, američku državu Texas, za sebe, svog jednogodišnjeg sina, kao i majku, koja je bila jednako uzbuđena što će vidjeti svog odraslog sina nakon pet dugih godina.

Njenom suprugu Irancu viza za odlazak odbijena je bez objašnjenja, ali se Sara trudila da to ne pokvari uzbuđenje zbog puta.

Sarin brat, koji radi na doktoratu iz marketinga na jednom univezitetu u SAD, pripremao se za ženidbu, a vjenčanje treba da se održi u februaru u Americi, i za tu srećnu priliku neki članovi porodice trebalo je da se vide prvi put nakon više godina. Njegova vjerenica se također radovala što će na svom vjenčanju vidjeti neke od članova porodica iz Irana.

Onda je stigla izvršna uredba. Stalno nagovještavana od kandidata, potom izabranog predsjednika, i na kraju predsjednika SAD, Donalda Trumpa, izvšna uredba, potpisana 27. januara u Bijeloj kući, čiji je cilj “zaštita nacije od stranih terorističkih ulazaka u Sjedinjene Države”, zabranjuje svim građanima Irana i još šest drugih dominantno muslimanskih država, ulazak u SAD na najmanje 90 dana.

Sarin i planovi njene porodice istog su trenutka raspršeni.

- Osjećam se frustrirano, osjećam se odbačeno. Ne razumijem zašto nas tretiraju na ovaj način, samo zato što smo Iranci. Ništa nismo uradili - rekla je Sara za Radio Slobodne Evrope iz njenog doma u Raštu, glavnom gradu iranske provincije Gilan na južnoj obali Kaspijskog mora 31. januara.

Kaže da su i njen brat i njena majka također razočarani i uznemireni.

- Moj brat se tako radovao da svi budemo na njegovom vjenčanju - kaže Sara i dodaje “ali niko iz njegove porodice i familije njegove buduće supruge neće biti tu”.

Sara ponavlja činjenicu, koju često ponavljaju i pripadnici drugih imigranatskih grupa u SAD, da su Iranaci “među najobrazovanijim migrantima u SAD”.

Sara osuđuje zabranu putovanja kao “rasistički”, “uvredljiv” i “diskriminatorski” čin. Osim toga ljuta je što je provela tri godine u rasčišćavanju brojnih međunarodnih administrativnih prepreka, da bi samo nekoliko sedmica prije velikog dana za njenog brata, svi planovi pali u vodu.

SAD i Iran prekinuli su diplomatske odnose nakon Iranske revolucije 1979., odnosno nakon što su islamistički revolucionari uzeli kao taoce američke građane u ambasadi u Teheranu. Od tada diplomatske interese SAD u Teheranu zastupa švicarska Vlada.

- Još se nadamo da će izvršna uredba biti poništena. Još uvjek čekamo da vidimo šta će se dogoditi - rekla nam je na kraju ova Iranka.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.