GLOBUS

New York Times: Trump razmišlja o označavanju "Muslimanske braće" terorističkom organizacijom

Analiza uglednog američkog lista

New York Times

2.2.2017

Još u avgustu prošle godine novi američki predsjednik Donald Trump tokom svoje kampanje najpotpunije je predstavio mračnu viziju Amerike pod opsadom "radikalnog islama", koja upravo sada radikalno preoblikuje politiku SAD.

Trumpova administracija želi reorganizirati i preimenovati vladin program protiv nasilnih ideologija tako što će gađati isključivo islamistički ekstremizam, piše The New York Times.

Trenutni Savezni program "Borba protiv nasilnog ekstremizma" (CVE) je inicijativa koja bi mogla postati "borba protiv islamskog ekstremizma" ili protiv "radikalnog islamskog ekstremizma".

Tokom kampanje, Trump je kritizirao "slabost" Baracka Obame u borbi protiv džihadista i njegovo odbijanje da koristi termin "radikalni islam" kojim bi ih okarakterisao.

CVE program ima za cilj sprečavanje mogućih napada, počinjenih od organizacija ili prijestupnika, kroz zajednicu ali i kroz medijske kampanje povezane posebno preko Googlea ili Facebooka.

Neki zagovornici programa strahuju da bi takva promjena otežala učešće muslimanske zajednice, čije je povjerenje već palo pod Trumpovom vlašću zabranom ulaska državljana sedam muslimanskih zemalja.

Izvršni nalog o imigraciji koji je Trump potpisao u petak mogao bi se promatrati kao prva velika pobjeda ove geopolitičke škole.

Druga radnja o kojoj se trenutno u Bijeloj kući raspravlja, a tiče se označavanja '"Muslimanske braće terorističkom organizacijom", sada je u raspravi u Bijeloj kući.

Ekstremni desničari u SAD već dugo tvrde da su Muslimanska braća skovala zavjeru da se infiltriraju u državne institucije.

Potez protiv Muslimanske braće dešava se u vrijeme Trumpove uredbe kojom se državljanima sedam većinski muslimanskih država zabranjuje ulazak u SAD, navodi ugledni američki list.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.