GLOBUS

Potpredsjednik SAD-a poručio Iranu: Ne testirajte Trumpovo strpljenje!

Nakon uvođenja novih sankcija

Redakcija

5.2.2017

Američki potpredsjednik Mike Pence poručio je danas Iranu da ne "provjerava odlučnost" SAD, koje su uvele nove sankcije protiv Teherana kao odgovor na probe balističkih raketa

- Iran bi trebalo da pogleda kalendar i shvati da je novi predsjednik u Ovalnoj sobi. I dobro bi uradio da ne provjerava odlučnost tog novog predsjednika - rekao je Pence u intervjuu za ABC News.

SAD redovno navode Iran na listi velikih prijetnji za njihovu nacionalnu sigurnost, optužujući ga da nastoji da destabilizira sunitske monarhije, saveznike SAD, i da predstavlja vojnu prijetnju time što nastoji da razvije balističke rakete.

Od preuzimanja dužnosti Trumpa 20. januara stalno se "pojačava ton" između Washingtona i Teherana koji nemaju diplomatske odnose još od 1980. godine.

Američki ministar odbrane James Matis rekao je jučer da je Iran najveća među državama koje podržavaju terorizam na svijetu.

Trumpova administracija je u petak uvela nove sankcije protiv firmi i pojedinaca koji pomažu Iranu u razvoju programa balističkih raketa i to nekoliko dana nakon što je Teheran izvršio novu raketnu probu.

Američki potpredsjednik Pence danas je ponovo kritikovao međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu koji je odobrila administracija Baracka Obame i prema kome su ukinute međunarodne sankcije Teheranu u zamjenu za prekid razvoja njegovog nuklearnog programa i mogućeg dobijanja atomske bombe.

- Iranci su dobili sporazum koji predsjednik, ja i naša administracija smatramo vrlo lošim sporazumom - rekao je Pence. 

Donald Trump će slušati sve savjetnike "ali ne varajte se, odlučnost ovog predsjednika je takva da bi bilo dobro da Iran dva puta razmisli prije nego što nastavi sa svojim neprijateljskim i ratobornim ponašanjem - zaključio je Pence u razgovoru za ABC News.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.