Neočekivani preokret: Sarajlija pao sa 2 tone kokaina pa pušten na slobodu

Bokser iz Boljakovog potoka

Piše: Redakcija

David Cufaj (24), bokser iz Boljakovog potoka u Sarajevu koji je uhapšen u Peruu prošlog mjeseca zbog sumnje da je član grupe koja je krijumčarila dvije tone kokaina, pušten je da se brani sa slobode.

Tužilaštvo je tražilo da Cufaja zadrže u pritvoru jer tvrdi da ima veze sa vođom međunarodne mreže švercera kokaina. Sudu, međutim, to nije bilo dovoljno jer je Cufaj, prema pisanju medija u Limi, "dokazao svoj imigracioni status". Sud je, naime, utvrdio da Cufaj prije hapšenja, 11. januara, nije imao krivični dosije, akreditovan je za rad za jednu rudarsku kompaniju, imao je bankovne transakcije, a ima i porodične veze u Peruu.

Nakon puštanja na slobodu, bivši bokser će raditi kao pomoćnik Bolivaru Manuelu Rondonu, nekadašnjem fudbaleru. Peruanski mediji pokušali su da nađu Rondona na kućnoj adresi, ali nisu uspjeli.

Cufaja su mediji u Peruu označili kao glavnog finansijera narko-grupe koja je pokušala da prokrijumčari dvije tone kokaina koji je zaplijenjen u luci Kalao. Kokain je morskim putem trebao biti prevezen u Holandiju. Istraga ovog slučaja počela je novembra 2016, kad je Cufaj označen kao sigurnosno interesantna osoba i vjeruje se da je poslat u Peru kako bi kontrolirao transport droge.

Kriminalna grupa je osnovala fabriku organskih prehrambenih proizvoda koja im je služila kao paravan za narko-biznis. Prema policijskim procjenama, za kupovinu, transport i skladištenje narkotika grupa je dala četiri miliona dolara, a pošiljka bi na ulici dostigla cijenu od 174 miliona dolara.

Cufaj je odrastao u Sarajevu, a prestao je da se bavi sportom prije svega zbog povrede te se odselio u Holandiju, gde je, kako se sumnja, stupio u kontakt sa peruanskim dilerima i tako navodno počeo da se bavi trgovinom narkoticima.

 

NA VRH