GLOBUS

Teroristi o napadu na glavni grad Saudijske Arabije: Ovo je samo početak!

Nakon navodnog ispaljivanja balističkih raketa na Rijad

Redakcija

6.2.2017

Prema najnovijim izveštajima iz Jemena, raketa ispaljena od strane jemenske vojske pogodila je glavni grad Saudijske Arabije Rijad. 

Projektil je lansiran u nedelju uvečer, a izvori u Jemenu su opisali testiranje rakete kao uspješno.

Mediji bliski šijitskim pobunjenicima u Jemenu tvrde da se radi o napadu balističkim projektilom koji je u nedjelju tokom noći lansiran u smjeru saudijske vojne baze zapadno od Rijada.

Projektil je, tvrdi se u saopćenju pobunjenika, lansiran kao odgovor na rat koji Saudijska Arabija, uz pomoć provladinih snaga, vodi protiv pobunjenika od 2015. godine.

– Bit će i većih napada – tvrde pobunjenici.

Ovim su napadom pobunjenici hteli da pokažu kako je saudijski glavni grad itekako u dometu njihovih projektila zemlja-zemlja, prenosi Index.hr.

Saudijski zvaničnici demantirali su da je projektilom pogođena njihova vojna baza kod Rijada, a prema tvrdnjama pobunjenika, radilo se o ruskom projektilu tipa Scud.

U ratu u Jemenu provladine snage, koje podržava vojna koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata bori se protiv pobunjenika koje podržava Iran. Pobunjenici nadziru velika područja među kojima je i glavni grad Sana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.