GLOBUS

Šta Amerikanci misle o ostatku svijeta: Povjerenje prema Bosna i Hercegovini u porastu, ali...

Sjeverna Koreja najveći neprijatelj, Kanada najveći prijatelj

(M. D.)

6.2.2017

Ulaskom Donalda Trumpa u Bijelu kuću mnogo toga se u Americi mijenja, pa i spoljna politika svjetske velesile.

Mnogi dugogodišnji saveznici SAD, kao Njemačka, Turska, Velika Britanija, Francuska, Japan, Australija... nalaze se u sukobu mišljenja sa sadašnjom administracijom Bijele kuće, piše The New York Times.

S druge strane, neki novi saveznici SAD su na vidiku, prije svih Rusija, što je donedavno bilo nezamislivo.

Ipak, prema anketama, Amerikanci i dalje ne vjeruju Rusima. 

Naime, na pitanje "Koju državu smatrate najvećim neprijateljem Amerike?", demokrate na prvo mjesto stavljaju Sjevernu Koreju, a na drugom je mjestu Rusija.

Kada su u pitanju Republikanci, i njima je Sjeverna Koreja na prvom mjestu, a Iran na drugom. Republikanci mnogo više vjeruju Rusima, pa je Putin tek na 15. mjestu.

clip-2

Amerikanci tvrde da ih, osim Sjeverne Koreje, ne vole ni u Siriji, Iranu, Iraku, Afganistanu i Libiji, državama koje se nalaze u samom vrhu ove ankete i kod Repubilkanaca i kod Demokrata.

Na pitanje "Koju zemlju smatrate najvećim saveznikom Amerike?", kod Demokrata na prvom je mjestu Velika Britanija, a kod Republikanaca Australija, dok je u ukupnom zbiru najveći prijatelj SAD Kanada.

Nakon Kanade, u ukupnom rezultatu, slijede Velika Britanija, Australija, Francuska, Irska, Italija, Njemačka...

Zanimljivo je da Amerikanci smatraju kako ih ne voli nijedna muslimanska zemlja previše, pa je prva na listi Malezija, koja se nalazi tek na 51. poziciji.

Bosna i Hercegovina se nalazi na 82. mjestu liste najvećih američkih saveznika. Među Demokratama BiH stoji mnogo bolje (65. pozicija), dok nam Republikanci mnogo manje vjeruju (90. mjesto).

clip

U posljednje tri godine, međutim, poraslo je povjerenje Amerikanaca prema BiH.

Naime, u anketi koja je sprovedena 2014. godine, BiH se nalazila na 95. mjestu najvećih američkih saveznika. Među Demokratama smo bili rangirani na 88. mjestu, a među Republikancima na katastrofalnom 118. mjestu, navodi se u analizi New York Timesa. 

Kompletnu listu od 144 države pogledajte na ovom linku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.