GLOBUS

Situacija se zaoštrava: Špijunski brod iz Rusije na 50 km od američke podmorničke baze

Napeto stanje u Connecticutu

(Al. Ti.)

16.2.2017

Špijunski brod iz Rusije, koji je uočen stotinjak km od američke obale, sinoć je lociran manje od 48 km od podmorničke baze Groton u Connecticutu.

Pojedini američki političari nazvali su ovaj manevar još jednim agresivnim potezom ruskog predsjednika, Vladimira Putina, u nizu, javlja Los Angeles Times.

"U ovom trenutku nije došlo do kršenja pravila o plovidbi međunarodnim vodama. Osim ako se to dogodi, nećete vidjeti agresivnu reakciju, ali ovo je nešto zbog čega smo u visokoj pripravnosti", izjavio je kongresman Joe Courtney i dodao:

"Oni to rade s očito agresivnom namjerom".

Obalna straža saopćila je kako prati kurs ruskog broda "Viktor Leonov", ali nije otkrila njegovu tačnu lokaciju.

"Američka obalna straža je svjesna da brod pod ruskom zastavom putuje međunarodnim vodama pored istočne obale SAD-a, kao što smo svjesni svih plovila koja se približe SAD-u. Brod nije ušao u teritorijalne vode SAD-a, koje dostižu 19 km od obale. Poštujemo slobodu navigacije svih nacija izvan teritorijalnih voda obalne države, u skladu s međunarodnim pravom. Obalna straža nastavlja koordinaciju s partnerskim saveznim službama u nadzoru pomorskih kontakata koji operiraju u blizini američke obale", navodi se u saopćenju obalne straže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.