GLOBUS

Izrael naredio uništenje 40 kuća u kojima Palestinci žive od 1967.

Mještanima dat rok do 23. februara

Fena

20.2.2017

Izraelska policija izdala je naređenja za uništenje 40 kuća u vlasništvu Palestinaca u oblasti Khan al-Ahmar, sjeveroistočno od Jerusalema, saopćili su lokalni izvori.

Svjedok Eid al-Jahalin izjavio je za palestinsku novinsku agenciju WAFA da je izraelska policija pretražila tu oblast u zoru i obavijestila je mještane da se evakuiraju iz svojih domova. Mještanima je dat rok do 23. februara da napuste svoje domove kako bi gradske vlasti izvele rušenja.

Al-Jahalin je kazao da mještani žive u tim kućama od 1967. godine, naglasivši da je ta oblast najčešće na meti izraelskih vlasti.

Palestinci koji žive u Jerusalemu tvrde da je nemoguće dobiti građevinsku dozvolu za zgrade u gradu, dok gradske vlasti pokušavaju održati palestinsko stanovništvo na najmanjem mogućem broju, istovremeno povećavajući jevrejsko stanovništvo izdavanjem novih dozvola doseljenicima za širenje njihovih naselja.

Sudeći po izvještaju B'Tselema, izraelskog informativnog centra za ljudska prava na okupiranim teritorijama, u 2016. godini zabilježen je rast broja uništenih palestinskih kuća od strane izraelskih vlasti na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu, naglašavajući da su ta "rušenja kuća pokazatelj izraelskih napora na smanjenju palestinskog prisustva u regijama koje želi da preuzme,  koristeći administrativna i sredstva planiranja za taj cilj".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.