GLOBUS

"La Repubblica": Juncker spreman dati ostavku

Predsjednik Evropske komisije pred raskrisnicom - otići ili ostati

Redakcija

20.2.2017

Jean-Claude Juncker bi u sljedeće četiri sedmice mogao napustiti predsjedavanje Evropskom komisijom. Mart je ključni mjesec za budućnost Unije i u tom periodu bivši premijer Luksemburga će odlučiti hoće li ostati u Bruxellesu ili podnijeti ostavku. 

To su italijanskom listu „La Repubblica“ otkrili evropski izvori i oni su jednoglasni u ocjeni da se Junker nalazi na raskrsnici: oblikovati Uniju onako kako on želi prema budućnosti s ambicijama ili odbiti nositi evropski pad, ostavljajući drugu polovicu svog mandata jednom od njegovih potpredsjednika, finskom Jyrki Katainen koji je u prednosti u odnosu na holandskog Fransa Timmermansa. 

Juncker je došao za predsjednika Komisije 1. novembra 2014. godine kao jedan od vodećih kandidata Evropske pučke stranke, koja je pobijedila na izborima u maju u Strasbourgu.

U ulozi prvog vođe, Juncker je interpretirao svoj mandat koji se u mnoge razlikovao od svog prethodnika José Manuela Barrosa.

Međutim, prije devet dana u intervjuu na njemačkom javnom radiju, Juncker je mnoge ostavio bez riječi govoreći da se neće kandidirati za još jedan mandat.

Sada postaje jasno šta je iza tih njegovih riječi, piše "La Repubblica". 

Nije riječ o umoru Junckera, već je razlog daleko više politički.

Dana 8. marta, Evropska komisija je trebala objaviti Bijelu knjigu, projekt evropskih integracija opstajanja nakon Brexita. No,  ona je, najvjerovtanije, odgođena za proslavu 60. godišnjice Rimskog ugovora koja će se održati u italijanskom glavnom gradu 25. marta.

Na toj knjizi Junckera je radio s velikim žarom, s ciljem stvaranja pravog političkog društva Evrope te s ambicijom da ona postane okosnica Rimske deklaracije u kojoj će čelnici imati buduće smijernice u kojem će pravcu krenuti Unija nakon Brexita. 

U posljednje vrijeme, međutim, Junckeru bi bilo bolje da je njegova Bijela knjiga ostala u ladici.

Holandski premijer, Mark Rutte, će se 15. marta suočiti s općim izborima u borbi protiv evroskeptičnog Geerta Wildersa.

S druge strane. Angela Merkel, koju u septembru u Njemačkoj također očekuju izbori, ne želi se trenutno uključivati u rasprave o Evropi.

Prvi odlučujući korak za budućnost, predsjednik Evropske komisije će imati sutra licem u lice u Berlinu upravo s Angelom Merkel. 

Ako će kancelarka Njemačke od Junckera tražiti odgodu objavljivanja Bijele knjige nakon Rima, onda će se bivši premijer Luksemburga biti pred najtežom odlukom - otići ili ostati i boriti se do 2019. godine.

U slučaju ostavke, koja će u tom slučaju biti formalizirana tek nakon rimskog Summita, novi predsjednik će se imenovati 5. i 6. aprila, kada se očekuje i summit o Brexitu. 

U utrci za novog predsjednika Evropske komisije u tom slučaju će biti Katainen i Timmermans.

Bivši finski premijer se već dao u predizbornu kampanju, rečeno je da ima pripremljenu svoju Bijelu knjigu, koja se umnogome razlikuje od Junckerove.

Katainen bi kao predsjednik bio manje politički, manje bi „ratovao“ s vladama i skloniji je strogoj primjeni pravila Zajednice i eurozone.

S druge strane, Holanđanina Timmermansa će podržati lideri stranka evropskih socijalista.

Ništa nije odlučeno, ali Juncker je spreman dati ostavka.

U narednom mjesecu Evropa bi mogla biti drugačija od ove današnje.

Ostaje da se vidi na koji način.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.