GLOBUS

Prema njemu i Bill Gates izgleda kao siromah: Ovo je najbogatiji i najmoćniji čovjek na planeti

Vjeruje se da je Vladimir Putin "težak" oko 200 milijardi dolara

Daily Mail

22.2.2017

Putinovo bogatstvo svojevremeno je procijenjeno na 40 milijardi dolara, pa na 70 milijardi, međutim, Bil Browder, finansijski stručnjak za fondove u Rusiji, danas kaže kako je predsjednikova imovina daleko veća te da doseže 200 milijardi dolara.

A to bi značilo da je najbogatiji na svijetu, navodi Daily Mail. Inače, urednici Wikipedije zabranili su prije desetak dana citiranje Daily Maila u člancima te internet enciklopedije jer je riječ o nepouzdanom mediju koji previše izmišlja radi senzacionalizma, prenio je The Guardian.

Ovaj list piše da se bogatstvo bivšeg agenta KGB-a, koji je na čelu Rusije već 17 godina, mnogo puta mjerilo i da je Putin poznat po luksuznom načinu života. Rođen je u porodici srednje klase, a živio je u socijalnom stanu u Sankt Peterburgu s još dvije porodice. Danas je navodno vlasnik velikih imanja, udjela u kompanijama i brojne pokretne imovine.

Spekuliše se da poseduje 58 helikoptera i aviona, kao i 20 imanja širom Rusije. Samo Putinova jahta, "Olimpija", vrijedi 35 miliona dolara, a poklonio mu ju je Roman Abramovič, no tvrdi da je to bilo prije nego je ovaj postao predsjednik Rusije. Putin navodno posjeduje i palatu na crnomorskoj obali čija je vrijednost procijenjena na milijardu dolara.

U jednom izvještaju spominje se i kako Putin koristi privatni avion vrijedan 137 miliona dolara s kupatilom ukrašenim zlatom. Većinu svog bogatstva Putin je, procjenjuju stručnjaci, navodno stekao zahvaljujući naftnom biznisu, a u vlasništvu navodno ima 37 posto udjela u kompaniji Surgutneftgaz, 4.5 posto u Gazpromu te udjele u Gunvoru. Međutim, iz ove kompanije su demantovala da je Putin ikad imao njihove dionice.

Što se, pak, samog Vladimira Putina tiče, on je u aprilu 2015. prijavio kako je prethodne godine imao prihod od samo 119 hiljada dolara, a prijavio je vlasništvo nad dva stana i parkirno mesto, piše Daily Mail.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.