GLOBUS

Svi članovi Trumpove vlade su generali, milijarderi ili bankari, osim jednog, a upravo je taj daleko najopasniji

Stephen Bannon - ideolog mraka

(M. D.)

22.2.2017

Najintrigantnija figura u novoj administraciji američkog predsjednika, Donalda Trumpa, svakako je njegov savjetnik Steve Bannon.

Dok su ostali članovi Trumpove vlade milijarderi, generali i biznismeni, Bannon je nešto sasvim drugo, nešto mnogo opasnije. On je ideolog.

Bannova ideologija, međutim, zasniva se na mržnji prema svima koji nisu bijeli i kršćani.

Magazin Time na čijoj je naslovnici Bannon, napisao je kako on ne želi novac ili pozicije, nego želi promijeniti historiju. “Ono čemu sada svjedočimo jeste rođenje novog političkog poretka”, kazao je prošlog mjeseca. 

A njegova vizija sadašnjosti i budućnosti je, blago rečeno, problematična. Postojeći sistem i poredak ne namjerava popravljati. Naprotiv, planira ga potpuno uništiti i postaviti novi. Ponavlja kako je Amerika u ratu s džihadistima, što naziva “globalnim egzistencijalnim ratom”. Rat s Kinom, također, se nazire, smatra. “Naše čvrsto uvjerenje, jedan od naših glavnih organizacijskih principa portalu, jeste da smo u ratu”, napisao je na Breitbartu 2015.

- Imali smo revoluciju. Onda smo imali Građanski rat. Imali smo veliku depresiju i Drugi svjetski rat. Ovo je četvrta prekretnica u američkoj historiji, kazao je Bannon publici konzervativne neprofitne organizacije Liberty Restoration Foundation 2011. godine. Velike krize događaju se u ciklusima od 80 do 100 godina, kazao je Bannon iste godine. I negdje u sljedećih 10 do 20 godina, mi ćemo proći kroz tu krizu… Judeo-kršćanski Zapad je u kolapsu, rekao je na jednoj konferenciji. “Urušava se. Urušava se u naše vrijeme. Posljedice će biti strašne”.

Četiri predvidljive faze ponavljanja historije 

Apokaliptična predviđanja uvelik se bazira na teoriji dvojice historičara: amatera Neila Howea i Williama Straussa. Prema njihovoj teoriji američka historija događala se u četiri ciklusa koji vode od velike krize prema buđenju pa ponovno do velike krize. Četiri predvidljive faze u kojima se historija ponavlja prema njima su uspon, buđenje, rasplet i kriza. Bannon vjeruje da je Amerika ušla u krizu kada je 2008. zatraženo spašavanje međunarodnog bankarskog sistema. Jasno mu je i ko su protivnici. Protiv radikalnog Islama, mi smo u 100-godišnjem ratu, rekao je na radiju 2011.

- Mi smo u potpunom ratu protiv džihadističkog islamskog fašizma, rekao je u govoru na vatikanskoj konferenciji 2014. "I mislim da ovaj rad metastazira puno brže nego što to vlade mogu podnijeti". 2015. na radiju je opisao kako je vodio Breitbart: “To je rat”, rekao je. “To je rat. Svaki dan ističemo: Amerika je u ratu. Amerika je u ratu. Mi smo u ratu”.

Islam i Kina pozicionirani kao glavni protivnici

Prošle godine pričao je ovako: “Imate ekspanzionistički Islam i imate ekspanzionističku Kinu”, rekao je lani na radiju. “Oni su motivisani. Oni su arogantni. I oni misle da se judeo-kršćanski Zapad povlači.” 

Za vrijeme intervjua s Reaganovim biografom Leeom Edwardsom 2016. pitao je: “Mi ćemo otići u rat u Južno kinesko more u sljedećih pet do 10 godina, nećemo li? Nema dileme oko toga.” Osim vanjskih, Bannon vidi i unutrašnje neprijatelje. “Očito je da ovdje u SAD-u postoji peta kolona”, rekao je u junu 2016. 

Smatra kako je “sekularizam potkopao snagu judeo-kršćanskog Zapada da brani svoje ideale”. Tvrdi kako su “aristokratska klasa Washingtona” i mediji u savezu s cijelom religijom Islama i ekspanzionističkom Kinom kako bi podrivali Ameriku.

Često se referira na konzervativnog filozofa, Edmunda Burkea, koji, pojednostavljeno, kaže kako se društvo ne bi trebalo zamarati apstraktnim pojmovima poput ljudskih prava već bi se trebalo pouzdati u nasljedne vrijednosti. Burke kaže kako se treba pouzdati u historijski um te kako je tradicija ta koja je autoritet. Osuđuje prosvjetiteljstvo i filozofe koji su iz svojih kabineta širili revolucionarne ideje kako promijeniti društvo. Iz te su posvemašnje slobode načinili pakao, smatra. Burke nema povjerenja u individualni um, već u tradiciju. Vrijeme pokazuje što je dobro za društvo kao kolektiv i što preživljava, a ljudska prava su apstrakcija koja ne donosi ništa dobro, nego su samo pokušaj čovjeka da promijeni prirodni tok stvari.

Na jednoj konferenciji u Vatikanu na koju se javio putem Skype, Bannon se referirao na jednog od intelektualnih otaca evropskog fašizma Juliusa Evolu. Rekao je tada kako Putin ima savjetnika koji prati Juliusa Evolu i druge autore ranog 20. vijeka koji podržavaju ono što se zove tradicionalni pokret, što je na kraju metastaziralo u italijanski fašizam. 

- Mnoge ljude koji su tradicionalisti to privlači, kazao je. Rekao je kako nipošto ne želi braniti Putina i kleptokraciju koju predstavlja, ali kako Zapad treba gledati obratiti pažnju na ono što priča. Sam Evola divio se Benitu Mussoliniju koji je čitao njegove knjige. Bio je jedan od najradikalnijih mislioca dvadesetog vijeka. 

Mussolinija je, ipak, smatrao, premekanim, a umjesto toga preferirao je nacističke SS oficire, koji su bili bliži njegovoj filozofiji i njegovom antisemitizmu. Njegova rasistička teorija podrazumijevala je tijelo, dušu i duh. Za razliku od nacističkog biološkog rasizma, Evolin se odnosio ne samo na Židove, nego na sve članove modernog zapadnog svijeta. Želio je, svojom verzijom rasizma i antisemitizma stvoriti fašistički projekt koji bi iznjedrio "Novog Čovjeka", prema profesorici Elisabetti Cassini Wolf sa Univerziteta u Oslu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.