GLOBUS

Amnesty International: Izraelske snage ubijaju palestinske civile

Godišnji izvještaj

(Fena)

23.2.2017

Izraelske snage nezakonito su ubijale palestinske civile, među kojima i djecu, u 2016. godini, navodi grupa za ljudska prava Amnesty International u svom godišnjem izvještaju o situaciji s ljudskim pravima u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijama.

- Izraelske snage nezakonito su ubijale palestinske civile, među kojima i djecu, i u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijama, i uhapsile su hiljade Palestinaca s okupiranih teritorija koji se protive nastavku izraelske vojne okupacije, držeći stotine ljudi u administrativnom pritvoru. Mučenja i zlostavljanja zatvorenika su okrutna i čine se uz imunitet - navodi se u izvještaju. 

Amnesty tvrdi da se većina palestinskih zatvorenika s okupiranih teritorija drži u zatvorima u Izraelu, što je kršenje međunarodnog prava. 

U izvještaju se također navodi da je Izrael nastavio i u 2016. da "promovira ilegalna naselja" na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu i retroaktivno "legalizira" naselja izgrađena na privatnoj palestinskoj zemlji nakon što je parlament usvojio kontroverzni zakon o otimačini zemlje koji omogućuje doseljenicima da ostanu u svojim nelegalnim naseljima i čak im omogućava da otmu još palestinske zemlje radi širenja naselja.

Izrael je također teško ograničio Palestincima slobodu kretanja, zatvarajući neka područja nakon napada Palestinaca na Izraelce. Istovremeno, uništenje palestinskih domova nastavlja se neometano u 2016., dok neke grupe uočavaju rekordan broj srušenih kuća u istočnom Jerusalemu i u Sektoru C Zapadne obale, koji je pod punom vlašću izraelske vojske.

- Na Zapadnoj obali, izraelske vlasti teško ograničavaju pokrete Palestinaca na diskriminatornoj osnovi, posebno oko ilegalnih izraelskih naselja i u blizini ograde na granici - navodi Amnesty.

Desetogodišnja izraelska blokada pojasa Gaze ostala je na snazi u periodu 2016/17. godine, "podvrgavajući kolektivnoj kazni" njegovih 1,9 miliona stanovnika, dodaje se u izvještaju. 

Osim kopnene, morske i zračne blokade uske enklave Gaze, izraelske snage zadržale su 300 metara duboku "tampon zonu" unutar Gaze i koriste bojevu municiju i drugo naoružanje protiv Palestinaca koji ulaze ili im se primiču, ubivši četvoricu i ranivši ostale.

Izraelske snage također otvaraju vatru na palestinske ribare ili u blizini "zone isključenja" koju su uspostavile duž obale Gaze, koja je pridružena za tri nautičke milje iako su potpisani sporazumi o ribarskoj zoni koji se proteže na 12 nautičkih milja od obale, navodi Amnesty International u izvještaju, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.