GLOBUS

Turska danas dobija novog premijera

21.8.2014

Rukovodstvo turske vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) danas će birati novog šefa stranke i budućeg premijera, nasljednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji je izabran za predsjednika Republike. 

Partijski zvaničnici sastaju se danas da izaberu lidera koji će, prema ocjeni analitičara, biti lojalan Erdoganu, što će dozvoliti čovjeku koji je dominirao turskom politikom više od jedne decenije da čvrsto drži vladu na oku.

Smatra se da je ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu najjači kandidat za to mjesto. Današnja nominacija bit će potvrđena na vanrednom kongresu partije 27. augusta na kome će stranka zvanično imenovati svog predsjednika koji će kasnije postati i premijer.

Predsjednik Turske, po zakonu, ne može biti lider stranke, te Erdogan mora da podnese ostavku i na to mjesto prije no što stupi na dužnost šefa države, podsjeća Associated Press.

Sastanak iza zatvorenih vrata

Čim stupi na dužnost šefa države, Erdogan koji će na tom mjestu zamijeniti svog stranačkog saputnika Abdulaha Gula, očekuje se da formalno proglasi novog lidera AKP za predsjednika vlade. 

List "Yeni Safak", blizak AKP, pisao je prošle nedjelje da je Erdogan već priredio glasanje viših partijskih funkcionera na jednom sastanku iza zatvorenih vrata.

Rezultat je navodno pokazao da Davutoglu koji je od 2009. godine šef diplomatije, ima ogromnu podršku da postane i šef vlade i šef stranke. List piše da je zato "sada gotovo sigurno da će on biti premijer".

Na čelu vlade od 2003. godine, Erdogan bi trebalo da zakletvu na mjesto šefa države položi dan poslije kongresa AKP, 28. augusta. On je 10. augusta u prvom krugu predsjedničkih izbora - na kojima su građani prvi put nepopsredno birali šefa države, pobijedio sa 51,8 posto glasova.

Da bi zadržao kontrolu koju je uspostavio nad zemljom, Erdogan kome je 60 godina, traži za šefa države stvarna umjesto sadašnjih ceremonijalnih ovlaštenja, čime je izazvao kritiku opozicije koja ga smatra autokratom.

On je, po turskoj štampi, na sastanku AKP prvi put jasno rekao da će koristiti sva ovlaštenja šefa države, uključujući i ona koja njegovi prethodnici nisu koristili.

"Neću postupati mimo Ustava, već vršiti sva ovlaštenja zajamčena Ustavom", rekao je Erdogan, prenosi dnevnik "Milliyet".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.