GLOBUS

ISIL oteo Messija! (FOTO+VIDEO)

Daily Mail

26.4.2017

Pripadnici Islamske države oteli su trogodišnjeg iračkog dječaka kojem je otac dao ime po svom fudbalskom idolu Lionelu Messiju i dvije godine su ga držali u zatočeništvu, javlja Daily Mail.

Petogodišnjak, inače pripadnik manjinskog naroda Jezida koje teroristi naročito imaju na meti, otet je iz svog doma u gradu Sindžar na sjeveru Iraka 2014. godine, a s njim su odvedene i njegova majka i sestra. Od tada je njegova porodica platila teroristima brojne zahtjeve za otkupninu, iako živi u teškom siromaštvu.

Ipak, kako javlja "Daily Mail", dječak je nedavno oslobođen i sada se nalazi u izbjegličkom kampu u Dohuku, u iračkom Kurdistanu.


Iako je konačno slobodan, traume iz zatočeništva još muče malenog Messija, koji jedva da priča i ponekad klimne glavom kada ga oslove po imenu.

Dječakov otac uzjavio je za "Kurdistan 24" da su "nevjernici natjerali dječakovu majku da mu promijeni ime u Hasan".


Godine 2014. u napadu ISIL-a na Sindžar ubijene su i zarobljene hiljade Jezida, a žene i djeca su odvedeni u roblje. Vjeruje se da je oko 3.000 pripadnika tog naroda oslobođeno, ali i da su mnogi ostali u nemilosti terorista.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.