GLOBUS

Uznemirujuće informacije iz srca Evrope: Šta se dešava sa životinjama oko Černobila?

NYT/Avaz.ba

4.5.2017

Vlasti u Češkoj upozoravaju kako su veprovi na jugozapadu te zemlje i dalje kontaminirani radijacijom koju je uzrokovala nuklearna katastrofa u Černobilu koja se dogodila prije 31 godinu.

Naime, divlje svinje u sebi imaju toliku dozu zračenja da se i nakon tri decenije smatraju štetnim za jelo po zdravstvenim propisima. Koliko ogromna doza zračenja utiče na biljni i životinjski svijet nakon kobne eksplozije reaktora 1986. bila je tema istraživanja i velikog značaja za znanstvene krugove, a iako se doza radioaktivnosti u toj regiji i dalje smatra previsokom za ljude, životinjski je svijet tamo upravo zbog manjka ljudi doživio procvat, piše New York Times. 

Pogledajte posljedice černobilske katastrofe na genetske mutacije kod ljudi: Brojni lososi, jeleni, svinje i vukovi utrostručili su svoje populacije, otkrivajući kako radijacija nije prepreka za život. Veprovi u Češkoj, iako poprilično daleko od mjesta nesreće, ipak pokazuju kako zračenje ne nestaje te može imati posljedice na zdravlje.

- To što je životinja više, ne znači da su one zdravije ili da ih je sigurno za jesti - objašnjavaju stručnjaci.

Prepostavlja se kako veprovi upijaju zračenje kroz hranu, odnosno gljive koje rastu u kontaminiranom tlu, zbog čega dolazi do nakupljanja cezija u tijelima životinja. Pogledajte video o dugoročnim posljedicama nuklerane katastrofe u Černobilu na životinjama. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.