GLOBUS

Stoltenberg i Merkel: NATO neće ući u direktne borbe u Afganistanu

Fena

11.5.2017

Generalni sekretar Sjevernoatlanske alijanse (NATO) Jens Stoltenberg poručio je danas nakon sastanka s kancelarkom Angelom Merkel da je zadovoljan doprinosom koji Njemačka pruža Alijansi, uključujući misije u Afganistanu i Kosovu, te raspoređivanje snaga u Litvaniji. 

On je, također, pohvalio ulogu Merkel u diplomatskim kontaktima s Rusijom uprkos sporu u vezi s Ukranijom. Stoltenberg je posjetio Berlin u okviru priprema za samit NATO-a u Briselu 25. maja, kada se očekuje dolazak i američkog predsjednika Donalda Trumpa. Kako je predviđeno, šefovi država i vlada najjačeg vojnog saveza na svijetu će razgovarati o borbi protiv terorizma, situaciji u Siriji i Iraku, Afganistanu te drugim pitanjima, uključujući i odbrambene troškove.

Stoltenberg je istaknuo da informacije o slanju dodatnih američkih trupa u Afganistan jer lokalna vojska gubi u borbama sa Talibanima ne znači da će vojnici NATO-a ući u direktne borbe. On je istaknuo da je plan Alijanse da pomogne u stabiliziranju lokalnih vlasti.

Merkel je na konferenciji za novinare rekla da nema planova za slanje novih kontigenata njemačkih vojnika u Afganistan.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.