Amerikanci dolaze! Porodica otkrila posljednje riječi i detalje smrti Bin Ladena...

Avaz.ba

Posljednje sate Osame bin Ladena, kojeg su likvidirale američke "Foke", po pvi put je opisala njegova četvrta žena Amal, a njenu izjavu prenosi londonski Sun.

Amal bin Laden, četvrta i najmlađa žena žena čovjeka koji je bio na američkoj listi najtraženijih terorista više od deset godina, ispričala je priču o noći kada je umro na rukama specijalnih američkih jedinica za knjigu "Izgnanstvo: Let Osame bin Ladena".

Amal je zajedno sa svoje šestoro djece živjela u "sigurnoj kući" u planinama Abotabada u Pakistanu, gdje je bin Laden i ubijen 1. maja 2011. godine.

Zajedno sa Amal i njenom djecom, u kući je živjela i druga žena bin Ladena Kairijah, ali i njegova treća žena Seham i sin Kalid (22). Prva žena Najva, koja se udala za njega kao tinejdžerka i koja mu je rodila 11 djece, ostavila ga je dva dana prije napada 11. septembra.

Oko 23 sata 1. maja 2011. godine, nakon večere i molitve, bin Laden je brzo zaspao dok je njegova četvrta žena ležala pored njega. Ulice su bile mračne zbog nestašice struje, što je bila česta pojava u toj oblasti, a Amal se probudila nelagodno nešto iza ponoći. Čula je zvukove i mislila je da je vidjela sjenke kako plešu na prozorima. Bin Laden se pridigao, djelovao je uplašeno.

- Amerikanci dolaze - rekao je zadihan.

Zatim se čuo piskav zvuk i kuća je bila napadnuta. Njih dvoje su se uhvatili za ruke i ušunjali se na balkon.

- Tu noć je bila bez mjesečina i bilo je teško da se vidi bilo šta – rekla je Amal.

Na travnjaku, van njihovog videokruga, bila su dva američka helikoptera "Crni jastreb" i 24 marinca koja su jurila preko travnjaka ka objektu. Gore, na drugom spratu balkona, Seham i Kalid vidjeli su kako se Amerikanci približavaju.

Bin Laden je pozvao svog sina da dođe kod njega, koji je bio u pidžami, ali je uzeo kalašnjikov, za koji je Amal znala da nije pucao iz njega od kad je imao 13 godina. Amal i Seham su tješile djecu koja su plakala. Svi su otišli na posljednji sprat, gdje su se sklupčali. Čuli su eksploziju kada su specijalci digli kapiju u zrak.

- Oni žele mene, ne vas - konačno je rekao bin Laden, govoreći svojoj porodici da idu dole.

Ali, najstarije kćerke Mirijam i Sumaija sakrile su se na balkonu dok su Seham i njen sin Kalid sišli dole.

Amal, bin Laden i njihov mlađi sin Husein su ostali gore u sobi i molili se. Amal je rekla da je shvatila da ih je neko u njihovom krugu izdao. Specijalci su bili u hodniku i razvalili su zaključana vrata prije nego što su krenuli gore. Jedan od članova snaga, koji su govorili arapski i znali kako Kaled izgleda, pozvali su ga. Kada je pogledao preko balkona, upucan je.

Sumaija i Mirijam su požurile ka američkim marincima, ali su ubrzo pribijene uz zid od strane čoveka koji je govorio arapski. Foka Robert Onil prošao je pored njih i ušao u sobu. Amal je bila ispred svog supruga. Krenula je ka Onilu, ali je neko upucao dok su ostali marinci ulazili u sobu.

Amal je osjetila bol kako ide kroz njenu nogu, srušila se na krevet i onesvijestila. Onil je kasnije opisao kako je upucao bin Ladena i tada pomislio da će da padne. Više američkih vojnika potom je upalo u sobu i ispalili su metke u vođu Al Kaide.

U međuvremenu, Amal je rekla da se probudila ali da je znala da mora da se pravi mrtva. Zatvorila je oči i pokušala da uspori disanje. Malog Huseina, koji je prisustvovao cijelom događaju, zgrabili su specijalci i na lice su mu prosuli vodu, kako tvrdi Amal.

Ostala je nepomična dok su Mirjam i Sumaiju uhvatile američke snage i držale ih preko leša bin Ladena, i zahtjevali da identifikuju tijelo. U početku je Mirijam dala pogrešno ime, ali je Sumaija rekla "da kažu istinu, da oni nisu Pakistanci".

- Moj otac, Osama bin Laden - rekla je njegova kćerka.

Safijah, tada je imao 11 godina, krio se na balkonu kada su ga takođe uhvatile “foke” i rekle mu da identifikuje tijelo. Plakao je histerično, ali je rekao da je čovjek njegov otac.

Kharijahu, koja je bila u hodniku, također su zgrabili američki marinci.

- Prestanite da me zaj….ate, ko je to - vikao je jedan od vojnika.

- Osama - promrmljala je ona.

- Hej, dupla potvrda. Potvrdilo je dijete, potvrdila je starija žena - rekao je jedan od “foka” na arapskom.

Specijalne snage tada su uzele da vuku bin Ladena niz stepenice, ostavljajući njegovu glavu da lupa o stepenike.

Kalid je bio mrtav na stepenicama, njegova majka je htjela da ga poljubi, ali je odgurnuta. “Foke” su stavile tijelo bin Ladena u helikopter.

U sobi je Amal uhvatila malog Huseina koji se tresao, i slušala kako američki marinci dižu u vazduh preostale helikoptere. nekoliko minuta kasnije, čula je vrisak susjeda koji su pitali ko je još živ - zaključuje se u tekstu The Suna.

NA VRH

Podijeli članak na