Kanadski premijer uputio želje za ramazan: Muslimani čine Kanadu jakom i raznolikom

Avaz.ba

Premijer Kanade Justin Trudeau je sinoć, uoči početka ramazana, svim muslimanima u njegovoj zemlji i širom svijeta, u ime svoje porodice, uputio želje da im mjesec posta - ramazan prođe u blagostanju i miru. 

- Ramazan je za muslimansku zajednicu sveto doba godine i označava otkrivanje Kur'ana od poslanika Muhammeda. Mjesec dana dug post i molitva podstiču duhovni rast, refleksiju i saosjećanje prema onima koji su manje sretni. Ramazan je vrijeme zajedništva, kada se muslimani okupljaju, druže s porodicama i prijateljima, mole se i dijele iftare, večernje obroke. Svima nama ramazan je podsjetnik da cijenimo mnoge darove koji su nam dati i da budemo velikodušni prema drugima u svojim zajednicama i širom svijeta - rekao je premijer Kanade.

Trudeau je u nastavku obraćanja dodao je da je 150. godišnjica Konfederacije prilika da se oda počast mnogim kulturama, tradicijama i uvjerenjima koji Kanadu čine divnim mjestom za život.

- Muslimani Kanađani pomažu da Kanada bude jaka, raznolika i inkluzivna zemlja kakva je danas. U ime svoje porodice, Sophie i ja upućujemo najljepše želje muslimanskim zajednicama ovdje u Kanadi i širom svijeta. Ramadan Mubarak! - poručio je Trudeau, koji je i prošle godine isto pokazao svoju veličinu kada je, također, vjernicima čestitao ramazan.

NA VRH

Podijeli članak na