GLOBUS

Odluka UAE sve zaprepastila: Građani koji podrže Katar idu u zatvor i do 15 godina!

Piše: M. M.

7.6.2017

Situacija na Bliskom istoku nikada nije bila kompliciranija. Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein, Jemen i Maldivi prekinuli su diplomatske odnose s Katarom i tako potpuno izolovali tu zemlju.

Nakon što se jučer ova informacija pojavila u javnosti uslijedile su brojne reakcije.

Izjave iz Emirata privlače najviše pažnje. Ministar vanjskih poslova ove zemlje, Anwar Gargash danas je zaprepastio svjetsku javnost rekavši da "nema o čemu da se pregovara s Katarom".

Ubrzo nakon toga stiže još jedna vijest koja je odjeknula poput bombe.

- Ujedinjeni Arapski Emirati zabranili su svojim građanima da izražavaju naklonosti prema Kataru, a oni koji se na to ogluše mogu biti kažnjeni zatvorom u trajanju do 15 godina i novčanom kaznom od najmanje 136.000 dolara, objavili su u srijedu list Gulf News i televizija Al-Arabija.

- Oštra i snažna akcija bit će poduzeta protiv svakoga ko pokaže naklonost prema Kataru, ili ko se usprotivi stajalištu Ujedinjenih Arapskih Emirata, bilo to na društveni mrežama ili u bilo kojem pisanom, vizuelnom ili verbalnom obliku - rekao je glavni tužilac Hamad Saif al-Shamsi, a prenosi Gulf News

Američki predsjednik Donald Trump jučer je podržao izolaciju Katara zbog 'podrške terorizmu' i doveo u pitanje budućnost glavne američke avionske baze u regiji, blizu Dohe, gdje se nalazi oko 10.000 vojnika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.