SAD odlučile pooštriti sankcije Rusiji!

Avaz.ba
20.06.2017 19:49

Sjedinjene Američke Države su prije sastanka američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog ukrajinskog kolege Petra Porošenka u Bijeloj kući najavile da će postrožiti sankcije Rusiji zbog njene podrške proruskim pobunjenicima u Ukrajini.

Predsjednik Trump je razgovore s Porošenkom nazvao dobrima.

Nove sankcije se odnose na 38 pojedinaca u Ukrajini i dvojicu ruskih vladinih zvaničnika i dvanaestak pojedinaca i organizacija koje djeluju na Krimu.

Sankcijama je svrha zadržati pritisak na Rusiji kako bi se pronašlo diplomatsko rješenje, rekao je ministar finansija Steven Mnuchin.

Prema američkom ministarstvu finansija sankcije vezane za stanje na istoku Ukrajine će ostati na snazi sve dok Rusija ne počne poštivati svoje obaveze iz sporazuma iz Minska.

Američke sankcije vezane za Krim neće biti ukinute sve dok Rusija na prekine okupaciju poluotoka, dodaje isti izvor.

Među pojedincima na američkoj crnoj listi nalazi se dvadesetak ukrajinskih separatista. Oni imaju odgovorna mjesta u "Narodnoj republici Doneck", oko istoimenog grada i "Narodnoj republici Luhansk".

Na popisu su direktor zatvorskih službi "Republike Krim" i njegov državni tužilac i ministar unutrašnjih poslova "Republike Lugansk", kao i njegov ministar za sigurnost.

Dvije paravojne organizacije i njihovi čelnici koje regrutuju vojnike za borbu sa separatistima u Ukrajini također su na tom popisu.

I šest banaka na Krimu je na popisu - prenosi Index.

NA VRH