GLOBUS

Amerikanci u strahu od sljedećeg Putinovog koraka: Rusi povukli dugogodišnjeg ambasadora, sumnja se da time žele prikriti veze sa Trumpom

Avaz.ba

27.6.2017

Još od predsjedničkih izbora u SAD-u i pobjede Donalda Trumpa, vodi se polemika o njegovim odnosima sa Rusima, kao i to da li su ruski hakeri navodno utjecali na ishod izbora i Trumpovu pobjedu. 

I dok čitav svijet željno iščekuje prvi susret ruskog predsjednika Vladimira Putina i Donalda Trumpa, rasprave oko toga koliko je zapravo ruski utjecaj u SAD-u i šta je prava istina u čitavoj toj aferi, ne prestaju. Svi željno iščekuju i završetak istrage protiv američkog predsjednika, a potezi koje prave obje strane nekada umiju i iznenaditi, što samo raspiruje maštu svjetskih medija, koji nagađaju šta se krije iza cijele ove priče, piše telegraf.rs.

Posljednji u nizu takvih poteza napravili su Rusi kada je donijeta odluka da njihov ambasador u SAD-u Sergey Kislyak napusti tu funkciju i vrati se u Moskvu.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je navelo da Kislyak napušta poziciju ambasadora u Washingtonu posleij devet godina i da je u pitanju “unaprijed planirana redovna rotacija”. Mnoge je ova vijest začudila, jer je ruski ambasador bio jedna od postojanijih ruskih figura na američkom tlu zbog svoje dugogodišnje službe. Tako su Rusi ostali ukraćeni za još jednu dominantnu ličnost u SAD-u, što će im vjerovatno teško pasti.

Podsjećamo da je stalni ruski predstavnik u UN-u, Vitaly Churkin, iznenada preminuo u februaru ove godine, a na toj poziciji je bio još od 2006. godine.

Kislyak (66) se našao u središtu pažnje kada je bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Michael Flynn podnio ostavku nakon što je utvrđeno da je imao kontakte sa ruskim ambasadorom i prije nego što je zvanično stupio na dužnost, podsjeća CNN.

Sastanak Kislyaka i Jeffa Sessionsa, sadašnjeg ministra pravde u toku kampanje 2016. podgrijao je sumnju o ruskoj umješanosti u predsjedničke izbore, a Sessions tvrdi da je sastanak imao veze samo sa dužnostima u Senatu i da nije imao nikakve veze s kampanjom, piše telegraf.rs.

CNN je u martu, pozivajući se na neimenovane zvaničnike američke vlade, objavio da američka obavještajna služba smatra da je Kislyak jedan od “vrhunskih ruskih špijuna”, a te navode je snažno demantiralo rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Svjetski mediji su dosta pisali i o tome kako je na dan američkih izbora, ruski diplomata Sergei Krivov pronađen bez svijesti u ruskom konzulatu u New Yorku. Umro je na licu mjesta. Prvi izvještaji kažu da je Krivov pao sa krova i da je imao povrede tupog udarca, ali ruski zvaničnici kažu da je umro od srčanog udara. BuzzFeed prenosi da je Krivov možda bio komandant konzularne dužnosti, čime bi bio zadužen za prevenciju sabotaže ili špijunaže, a ovaj događaj je još više pokrenuo priče o navodnoj saradnji Trumpa sa Rusima još prije izbora.

Kada se govori o Trumpovim navodnim vezama sa Rusima, jedan od najvećih skandala jeste bila smjena doskorašnjeg direktora FBI, James Comey. Američki predsjednik je svoju odluku pravdao činjenicom da nije imao drugog izbora i da je glavni razlog zašto je Comey optušten zapravo previranja u FBI, ali su mnogi istakli da je preduzeo ovakav potez upravo da bi zataškao svoju navodnu saradnju sa Rusima, zbog istrage koja se trenutno vodi protiv njega.

Predsjednik SAD-a je tom prilikom obećao da će Comeya zamijeniti “neko ko će daleko bolje raditi posao” uz napomenu da je “izgubio povjerenje u skoro sve ljude u Washingtonu”.

Ovaj incident se nadovezuje na saopćenje Bijele kuće da će Jared Kushner, blizak saradnik i zet američkog predsjednika Donalda Trumpa, biti saslušan u Predstavničkom domu Kongresa u okviru istrage o eventualnoj umješanosti Rusije u izborni tok.

“Washington post” je objavio da je Kushner početkom decembra prošle godine sa ruskim ambasadorom Sergeyem Kislyakom u “Trump toweru” dogovorio da se napravi tajni kanal komunikacije između Moskve i tima Donalda Trumpa, i tom prilikom citirani su prisluškivani razgovori između ruskog ambasadora Sergeya Kislyaka i Moskve.

Poslije svega sa nestrpljenjem se isčekuje susret dva velika lidera, Putina i Trumpa, koji bi se prema spekulacijama trebao desiti na marginama samita G20 u Hamburgu ove godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.