GLOBUS

Zašto Trump na Twitteru objavljuje videa u kojem "tuče CNN"? Odgovor na ovo pitanje prilično je zastrašujući

4.7.2017

Videom, u kojem Trump dijeli udarce CNN-u, on skreće pažnju javnosti sa važnih tema, poput reforme zdravstva.

Ali video lobista industrije oružja NRA protiv Trumpovih protivnika je puno opasniji, smatra Michael Knigge, a piše Deutsche Welle.

Donald Trump ispod ringa udara čovjeka u odijelu, čije je lice pokriveno logom CNN-a. To je video koji ne samo što je loše napravljen, već nosi krajnje primitivnu poruku. Donald Trump obračunava se simbolično sa, kako ih on naziva, "Fake-News-Medijima" - "Prevarantskim medijima" poput CNN-a, New York Times-a ili Washington Posta. Još je u predizbornoj kampanji Trump rigorozno dijelio udarce onima, koji su se, po njegovom osjećaju, prema njemu odnosili nepravedno. Tako mu je uspjelo da mobilizuje svoje birače, jer takozvane, kako ih Trump naziva,"Fake-News-Medije", podjednako kao i on preziru i njegovi simpatizeri.

Objavljeni video, u kojem Trump dijeli udarce CNN-u, je odvratan i ne doliči jednom predsjedniku. Ali koga to još čudi? Mnogobrojni twittovi američkog predsjednika skoro svakodnevno izazivaju skandale i natpise u novinama. Njegov duboki animozitet prema medijima nije ništa novo. Uzbuđenje izazvano "wrestling-videom" će, kao i svaki put, splasnuti za jedan do dva dana. Posljedica neće biti. A onda će Trump staviti na twitter ponovo nešto što će podići veliku prašinu.

Da budemo jasni: to što Donald Trump zloupotrebljava Twitter, kako bi svoje protivnike uvrijedio, šikanirao ili atakirao ne doliči čovjeku koji obavlja funkciju američkog predsjednika. To je neoprostivo - neovisno od toga da li su twittovi upereni protiv medija, političara ili nečeg drugog.

Eksperti za komunikaciju odavno međutim upozoravaju da Trump svojim twittovima slijedi jasnu strategiju: On ciljano odvraća pažnju javnosti od drugih tema, o kojima bi mediji i javnost vodili otvorene diskusije, da im se ne plasiraju Trumpovi sadržaji. Na primjer napori republikanaca oko reforme zdravstva, koji su dospjeli u ćorsokak. To je tema koja bi morala zaokupiti pažnju javnosti. Jer to lično pogađa milione Amerikanaca. Trumpov rat sa medijima, koliko god djelovao uznemirujuće, većinu Amerikanaca ne pogađa direktno.

Puno gori od krajnje amaterski napravljenog wrestling-videa je film, koji se momentalno vrti po mrežama. Riječ je o profesionalno napravljenom videu, kojim lobisti industrije oružja National Rifle Association (NRA) vrbuju za podmladak. Lobisti za prodaju oružja iz NRA su među najvjernijim Trumpovim simpatizantima i pomagačima. U videu se može čuti muški glas, koji se služi jasnom retoričkom porukom "Mi protiv njih" odslikavajući mutnu sliku jedne nacije, čija su "prijetnja" Trumpovi protivnici a posebno oni koji podržavaju bivšeg predsjednika Obamu. Doslovno se u videu kaže: "Postoji samo jedan put da se to zaustavi i da se spasi naša zemlja i naša sloboda: A to je da "snagu lažu suzbijemo pesnicom istine."

Kritičari ovaj video, kojeg je nakon objavljivanja pogledalo 6 miliona ljudi, ocjenjuju izuzetno opasnim i zapaljivim. Njime se poziva na nasilje protiv Trumpovih kritičara. To što lobi industrije oružja svjesno širi svoje poruke ovakvim videom, i to u ionako veoma napetoj političkoj atmosferi, je znatno gori signal podijeljenoj američkoj naciji, nego što bi ikada mogao biti loše urađeni video u kojem Trump udara na CNN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.