GLOBUS

Makron: Palestinci imaju pravo na nezavisnu državu

Avaz.ba

6.7.2017

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao da podržava rješenje zasnovano na dvije države kojim bi se okončao bliskoistočni izraelsko-palestinski sukob, prenose agencije.

Prvi put javno govoreći o tom pitanju, Makron je u srijedu rekao da bilo kakav sporazum "mora da prizna legitimna prava Palestinaca da imaju nezavisnu državu, ali i da osigura bezbjednost Izraela". 

- Nema održive alternative za dvodržavno rješenje, ali je danas to rješenje u opasnosti kako na terenu, tako i u glavama ljudi - rekao je Makron.

On je naveo da je Francuska uvijek osuđivala nastavak izgradnje izraelskih naselja na palestinskoj teritoriji, što je nezakonito prema međunarodnom pravu, ocijenivši da je ta izgradnja dostigla nivo bez presedana od početka godine.

Makron je to rekao nakon što je američki predsjednik Donald Tramp pozvao Izraelce i Palestince da postignu kompromise radi mira, rekavši da je "lično posvećen" pružanju pomoći Izraelu da postigne sporazum s Palestincima. 

I Makron i palestinski predsjednik Mahmud Abas, koji su se u srijedu sreli, rekli su da će podržati Trampa u naporima da se okonča bezizlazna situacija. 

Abas je potvrdio svoju želju da "sarađuje s Trampom na postizanju historijskog mirovnog sporazuma zasnovanog na dvodržavnom rješenju".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.