GLOBUS

Klimatske promjene: Temperature mogu biti rizične za ljude

Hina

8.7.2017

Toplotni val, koji će od subote rasti i do utorka zahvatiti Hrvatsku, odnosi se i na susjedne zemlje, te Austriju, dijelove Francuske i Španjolske, kao i manje površine Njemačke i Norveške. 

Meteoalarm za Hrvatsku je u subotu izdao upozorenje na veliku opasnost od toplotnog vala, prenosi Hina. 

Velika ili narančasta opasnost je srednja od tri opasnosti. 

U njezinom opisu se kaže da je vrijeme opasno zbog vjerovatnosti da će se dogoditi štete u kojima su moguće i ljudske žrtve, te da treba biti vrlo oprezan i redovito informiran te svjestan rizika koji može biti neizbježan.

Različiti stručnjaci napominju da ekstremi postupno postaju "normalni" te se za njih treba pripremati bez panike i senzacionalizma. 

Temperature koje mogu predstavljati rizik za stanovništvo nisu jednake u svim područjima, već se razlikuju ovisno o klimatskim prilikama u kojima ljudi žive. 

Tako, visoke temperature koje mogu uzrokovati probleme u određenoj regiji ne predstavljaju nužno rizik za stanovnike drugih regija, gdje su takve temperature gotovo uobičajene, ističe se u objašnjenju DHMZ-a. 

Doktori preporučuju rashlađivanje tijela i pijenje dovoljno tekućine, izbjegavanje boravka na suncu između 10 i 17 sati, posebno djeci, trudnicama, starijim osobama i srčanim bolesnicima, te tuširanje, lagano odijevanje i slično. 

Praćenje vremenskih anomalija pokazuje porast temperatura iz godine u godinu. Viši istraživač Kraljevskog meteorološkog instituta Holandije Geert Jan van Oldenborgh nedavno je predstavio studiju, koja kaže da su utvrđene jasne i snažne veze između rekordnih toplina i klimatskih promjena uzrokovanih djelovanjem čovjeka. 

Naučnici su rekli da vrućine najvjerojatnije nisu hir prirode i ne mogu se objasniti promjenama aktivnosti Sunca ili drugim prirodnim faktorima, nego da su ih povećale emisije plinova usljed djelovanja ljudi. 

- Do kraja stoljeća će ove visoke temperature postati pravilo u zapadnoj Evropi - smatraju naučnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.