GLOBUS

Aktivirala eksploziv ispred džamije, osam osoba poginulo

Avaz.ba

17.7.2017

Osam osoba ubijeno je danas u napadu žene-samoubice u džamiji u Majduguriju, gradu na sjeveroistoku Nigerije, koji je često na meti napada džihadističke grupe Boko haram.

Lokalni zvaničnik službe za hitne situacije Ahmed Satomi je rekao da je ona aktivirala eksploziv u džamiji poslije sabah namaza.

- Džamija je tokom namaza bila pod nadzorom snaga sigurnosti - rekao je on.

Satomi je rekao da je žena prilazila džamiji, kada su mještani tražili da se zaustavi zbog sumnje da nosi bombe, ali je ona ušla u džamiju i detonirala bombu.

Naveo je da su se istovremeno desila još dva incidenta na obodima Majdugurija i da su dvije bombašice ubijene dok su pokušavale da pređu rov koji je iskopan s ciljem da spriječi prilazak pripadnika Boko harama, dok je trećoj bomba neplanirano eksplodirala u predgrađu i da nije bilo drugih žrtava.

Mlade žene i djevojčice su često korištene za samoubilačke napade na kontrolne punktove i civilne ciljeve poput džamija i autobuskih stanica.

Bombaši samoubice su glavni način djelovanja Boko harama tokom osmogodišnje pobune na sjeveroistoku Nigerije u kojoj je poginulo najmanje 20.000 ljudi, a raseljeno više od 2,6 miliona.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.