GLOBUS

Iran oštro odgovorio na najavu sankcija Amerike

Avaz.ba

19.7.2017

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je u srijedu da nove američke ekonomske sankcije nametnute njegovoj zemlji protivrječe iranskom nuklearnom sporazumu sa svjetskim silama i najavio je da će se Teheran oduprijeti njima, javila je državna televizija.

Trumpova administracija uvela je nove sankcije Iranu u utorak zbog njegovog programa balističkih projektila i saopćila je da "maligne aktivnosti" Teherana na Bliskom istoku poništavaju svaki "pozitivan doprinos" koji proizilazi iz nuklearnog sporazuma s Iranom, postignutim u 2015.

- Neke američke akcije suprotne su duhu i slovu sporazuma. Mi ćemo pružati otpor tim planovima i akcijama - navela je državna televizija izjavu Rouhanija.

- Jedan od američkih planova je da oni djeluju na taj način koji bi naveo Iran da se ne drži svojih obaveza. Mislim da će Amerikanci propasti u tome jer ćemo mi uvijek poštovati naše međunarodne obaveze - izjavio je Rouhani.

Iranski parlament pristao je u utorak da raspravlja o mjerama, među kojima je povećano finansiranje raketnog programa, koje predstavljaju odmazdu za nove američke sankcije, javili su državni mediji.

Američka vlada saopćila je da nove sankcije imaju za cilj 18 entiteta i pojedinaca koji podržavaju, kako navodi, "tajne iranske aktere ili transnacionalne zločinačke aktivnosti", prenosi Reuters.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.