GLOBUS

Požari bjesne Francuskom i Portugalom: Najmanje 64 osobe smrtno stradale

Avaz.ba

24.7.2017

Francuskom i Portugalom i dalje bjesne šumski požari zbog kojih su vlasti naredile evakuaciju stanovništva iz stotinu domova na francuskom jugu, a s vatrenom stihijom u središnjem dijelu Portugala bori se više od 3000 vatrogasaca i dvadesetak aviona.

Požar, koji je u francuskom parku prirode Luberon, sjeverno od Aix-en-Provencea navečer zahvatio više od šest kvadratnih kilometara šume gasi oko 500 vatrogasaca, izvijestile su mjesne vlasti.

Zbog teško pristupačnog terena angažirani su airtractori i kanaderi i zatvoren dio autoputa A51 te dio željezničke linije na potezu od Marseillea do Briancona.

Portugalski vatrogasci s vatrenom stihijom se bore na više mjesta još od nedjelje. Zasad se ne može sa sigurnošću utvrditi jesu li u požarima smrtno stradale 64 osobe ili ih je više.

Najveći aktivni požar zahvatio je područje oko grada Serte koji se širi prema regiji Santarem. "Dosad je evakuirano nekoliko sela, a iz opreza je zatvorena državna cesta koja prolazi tim područjem", rekla je za AFP glasnogovornica Civilne zaštite Patricia Gaspar.

"Požar se širi velikom brzinom, zbog snažnog vjetra i visokih temperatura", kazao je načelnik mjesta Proenca-a-Nova, Joao Lobo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.