GLOBUS

Dolar najslabiji u posljednjih 13 mjeseci

Screenshot

Avaz.ba

26.7.2017

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jučer se kretao oko 93,95 bodova, nakon što je dan ranije skliznuo na 93,82 boda, što je najniži nivo od juna 2016. godine. 

Na azijskim berzama u utorak je trgovano oprezno jer nije bilo vijesti koje bi pokrenule tržišta, dok se vrijednost dolara stabilno kretala oko najnižih nivoa u 13 mjeseci. 

Azijskim ulagačima nedostaje jasno usmjerenje s Wall Streeta, s obzirom na to da su Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali, dok je Nasdaq dosegnuo novi najviši nivo u historiji. Ulagači su oprezni zbog toga što je jučer počela dvodnevna sjednica čelnika američke centralne banke, koji bi, spekuliše se, mogli najaviti smanjenje velikih bilansa, napumpanih višegodišnjom kupovinom hartija od vrijednosti. 

Podršku tržištima pruža, pak, rast cijena nafte nakon što je Saudijska Arabija, najveći svjetski proizvođač “crnog zlata”, obećala da će u avgustu smanjiti proizvodnju, prenosi poslovni.hr. Analitičari “Admiral Marketsa” smatraju da je trenutni trend slabljenja dolara u odnosu na evropske valute tek počeo, te da još nije došlo vrijeme za dugoročnije ulaganje u dolar. 

Nakon neprekidnog trenda slabljenja dolara u odnosu na euro u posljednjih mjesec dana, moguća je korekcija, ali vjerovatno će biti plitka i kratkotrajna. 

To znači da je bolje pričekati eventualnu korekciju i na finansijskim tržištima profitirati na njegovom daljem slabljenju, nego se upuštati u rizik kupovine američke valute, pišu nezavisne.com.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.