GLOBUS

Evropska komisija priznala: Kvaliteta proizvoda za zapadno i istočno tržište je različita

Avaz.ba

28.7.2017

Ključna tema jučerašnjeg susreta predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera i slovačkog premijera Roberta Fica bila je kvaliteta hrane u EU.

Mađarska je nedavno utvrdila da Nutella na njihovom tržištu nije identična tom proizvodu u zapadnim zemljama.

Kako prenose, Juncker se složio sa slovačkim sugovornikom da istočne zemlje EU-a imaju pravo na jednaku kvalitetu hrane. 


- Slovački potrošači imaju apsolutno pravo imati jednaku kvalitetu proizvoda. Nećemo to zanemariti. Problem različitih proizvoda nije beznačajan, posvetit ćemo mu punu pozornost. Također, kao Evropska unija moramo dokazati da ne postoje građani druge kategorije. Svi građani imaju jednaka prava zbog jednakog dostojanstva, izjavio je Juncker medijima nakon sastanka sa slovačkim premijerom.

Juncker ipak smatra da za sada novi propisi nisu potrebni, iako ih ne isključuje ubuduće.

Robert Fico, kao predstavnik Višegradske skupine, izrazio je zahtjev da potrošači u Slovačkoj, Poljskoj, Češkoj i Mađarskoj dobiju proizvode iste kvalitete i sastava kao potrošači zapadnoevropskih zemalja. 

- Za mene je najvažnije da je Evropska komisija priznala problem i da će ga pokušati riješiti, istaknuo je Fico, izrazivši i nadu da će se prekinuti praksa kojom su Slovaci građani nižeg reda u Evropi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.