GLOBUS

Ubio je i silovao trogodišnju kćerku svoje djevojke, a onda se 24 godine kasnije pred smaknuće obratio porodici

Avza.ba

28.7.2017

Nakon više od tri godine izvršena je smrtna kazna u Ohio, kad je smaknut Ronald Phillips, koji je osuđen za silovanje i brutalno ubistvo trogodišnje kćerkice svoje djevojke još 1993. godine. Smrtna kazna je izvršena uprkos zahtjevima za odlaganje, koji su poslani pred Vrhovni sud. Sekundu prije smrti Ronald je u suzama tražio oproštaj od porodice svoje žrtve.

- Žao mi je što tako dugo morate da živite sa mojim zlim postupcima. Sve ove godine sam molio za vaš oproštaj, da pronađete snagu i da se smilujete. Sheila Marie nije zaslužila to što sam joj uradio, znam da je sad sa Gospodom i da ne pati više. Tražim oproštaj od svih koji sa tom boli žive sve ove godine - rekao je Ronald prije smaknuća.

- Godspode oprosti mu, ali žao mi je, ja ne mogu - rekla je tetka nastradale djevojčice, Donna Hudson.

Phillips (44) je 1993. godine prvo pretukao malenu Sheila Marie Evans, zadavši joj udarce u glavu i stomak, zatim je bacao, vukao za kosu, a takođe je i seksualno zlostavljao. U to vrijeme je imao 19 godina. Bio je stariji od 18 godina, što je granica Vrhovnog suda za izvršenje smrtne kazne. Ronald je smatrao da ta granica treba da bude pomjerena na 21 godinu, piše Daily Mail.

Posljednja žalba je bila uložena u utorak, 25. jula 2017. godine. Dok je čekao odluku suda, Phillipsu je bilo dozvoljeno da se vidi sa porodicom, prijateljima i da se sastane sa advokatima.

Posljednji obrok koji mu je serviran veče prije izvršenja smrtne kazne uključivao je pizzu sa paprikama i pečurkama, dvije litre gaziranog soka, cheesecake od jagode, sok od grožđa i komad hljeba.

Država Ohio je rekla sudiji Vrhovnog suda Eleni Kagan, koja se bavi takvim žalbama, da su konstantna odlaganja u ovom slučaju na štetu državi jer troše novac i resurse.

Phillips je nekoliko puta odlagao svoje smaknuće, a najveću je pažnju javnost posvetila odlaganju iz 2013. kada je u posljednji trenutak tražio da donira svoje organe, prenosi Blic.

Rekao je da želi da da bubreg svojoj majci koja je na dijalizi, a možda bi dao i srce svojoj sestri. Njegov je zahtjev odbijen, a majka mu je tada preminula.

Posljednje smaknuće u Ohiu se desilo u janurau 2014. kad je Denis McGaver smaknut do tada neisprobanim kombinacijama medikamenata. Procedura je trajala 26 minuta

Guverner Ohia John Kasich stavio je nekoliko smaknuća na čekanje. Odlaganja su se nastavila i zbog nestašice potrebnih supstanci, kao i zbog pravnih zavrzlama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.