GLOBUS

Izraelski vojnci ubili palestinskog dečaka u pojasu Gaze

AFP

Avaz.ba

28.7.2017

Izraelski vojnici ubili su jednog Palestinca i trojicu ranili u pojasu Gaze, saopćilo je Ministarstvo zdravlja na toj palestinskoj teritoriji koju kontroliše islamski Hamas, prenose novinske agencije.

Ubijen je jedan šesnaestogodišnjak, rekao je portparol Ministarstva, dodavši da se to desilo kraj izbegličkog logora al-Bureidž u centralnom dijelu pojasa za vreme protesta, navodi AFP.

To je danas druga palestinska žrtva, dok već dvije nedjelje traje napetost između Palestinaca i izraelskih bezbjednosnih snaga na najvećem svetilištu u Jerusalemu, gdje se nalazi džamija Al-Aksa.  Izraelska vojska je rekla da su desetine Palestinaca palile automobilske gume, bacaloekamenice na vojnike i pokušavale da oštete bezbjednosnu ogradu podignutu prema pojasu Gaze.

Vojnici su pucali na najveće izgrednike koji nisu reagirali na pozive da se smire, prenijela je agencija AP.

Prethodno je na Zapadnoj obali kraj bloka jevrejskih naselja Guš Ecion ubijen jedan palestinski napadač u pokušaju napadne nožem izraelske vojnike. U sukobima širom Zapdne obale učestvovale su stotine Palestinaca, na poziv dvaju rivalskih palestinskih frakcija, Fataha i Hamasa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.