GLOBUS

Baron, lobista i plagijator: Da li će miljenik medija postati novi kancelar Njemačke

Avaz.ba

29.7.2017

Na njemačku političku scenu se polako, ali sigurno vraća velika nada konzervativaca, bivši ministar odbrane, naočiti baron Karl Theodor zu Guttenberg, koji je prije šest godina uhvaćen u prevari. 


Karl Theodor zu Guttenberg, rođen je 1971. Član Kršćansko-socijalne unije (CSU) 2009. je postao njemački ministar za nauku i tehnologiju, a poslije toga je do 2011. bio ministar odbrane. Iste godine se ispostavilo da je plagirao svoj doktorski rad, što je on uporno poricao, da bi na kraju, suočen sa činjenicama koje više nisu mogle da se sakriju ili zataškaju, podnio ostavku. Doktorska titula mu je oduzeta i on je poslije toga napustio Njemačku i otišao u SAD, piše DW. 

Tamo je preuzeo neplaćenu djelatnost koja nije bliže definirana, osim što je saopšteno da je „na čelu novog foruma za transatlantski dijalog“. 

Od decembra 2011. je angažovan je i kao neplaćeni savjetnik Evropske komisije za koordinaciju odnosa sa trećim zemljama i nevladinim organizacijama.

Još se nije izjasnio

Guttenberg je 2013. u New Yorku osnovao investicionu i consulting-firmu Spitzberg Partners LLC koja je u okviru alijanse pod nazivom „Atlantski partneri u savjetovanju“ lobirala za uvođenje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Kanade i EU. 

Prevarant kojeg je štampa 2011, kada se ispostavilo da je lažni doktor nauka, zvala „Baron Munchausen" sada, kako stoje stvari, nastoji da nastavi svoju političku karijeru u Njemačkoj. Poslije šest godina koje je proveo daleko od očiju njemačke javnosti. Na novinarska pitanja o svojoj budućnosti zasad odgovara gotovo skrušeno: 

- Rado ću ove godine podržati moju stranku u predizbornoj kampanji i učestvovati u debatama. Ali to je sve, rekao je nedavno i dodao da onaj ko ima firmu u SAD, gdje živi sa porodicom i djecom, ne može baš punostrasno da se angažira u njemačkoj politici.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.