Uspon posvećen oboljelima od plućne hipertenzije: Naši alpinisti na vrhovima Kine

(Avaz.ba)

Zdenko Veljačić Veki, kao vođa ekspedicije, Aleksandra Braković, Hadis Medenčević i Dino Kovačević vratili su se sa jednomjesečne ekspedicije u Kini.

Nakon prošlogodišnjih uspona na vrhove Zapadne Evrope, Mont Blanc i Afrike, Kilimanjaro, Zdenko Veljačić, alpinist i speleolog iz Zavidovića, je ove godine zajedno sa svojim prijateljima, alpinistima, organizovao ekspediciju u Kinu kako bi se pokušali uspeti na kineski vrh Muztagh Ata - 7.546 metara nadmorske visine.

Zbog niza otežavajućih okolnosti taj vrh nije osvojen iako je cijeli tim bio izuzetno dobro pripremljen.

- Nažalost, nismo se uspjeli uspeti na sam vrh koji je bio cilj naše ekspedicije. Saša je došla do 5.400 m, Hadis do 5.500 m, Dino do 5.900 m i ja do 6.500 m. Za dalji uspon mi je bio potreban partner jer se radilo o visinama na kojima nismo do sad bili - izjavio je Veljačić neposredno nakon povratka u Bosnu i Hercegovinu.

Na usponu do vrha alpinisti su imali nekoliko visinskih kampova kako bi se aklimatizovali.

- Nakon slijetanja u glavni grad Kirgistana, prešli smo u Kinu, u grad Kasggar, zatim u Subashi koji se nalazi na 3.600 m n.v., odakle smo i započeli naše penjanje do baznog kampa na 4.400 m n.m., a potom i dalje, do naših krajnjih uspona - kaže Veljačić i dodaje da je ovo bilo nezaboravno iskustvo i još jedna u nizu njihovih planinarskih avantura.

Kako god se završila ova ekspedicija, tim mora biti zadovoljan i sretan jer je sama odluka krenuti na ovakav pohod izuzetno velika i nezamisliva onima koji se ne bave ovim sportom koji se na ovim visinama graniči sa ekstremnim.

- I ove godine oboljeli od plućne hipertenzije Bosne i Hercegovine i svijeta imali su podršku naših hrabrih alpinista koji su za nas još jednom ostali bez daha i to na vrhovima Kine. Ekipa, hvala od srca i svaka vam čast! Nadamo se da ćemo zajedno uspjeti bar malo podići svijet o plućnoj hipertenziji u našoj zemlji. – rekla je Vera Hodžić, predsjednica UG „Dah“ koje okuplja oboljele od ove bolesti u našoj zemlji.

Inače, Dino Kovačević i Zdenko Veljačić Veki su Zavidovićani, Hadis Mednečević je rodom iz Dervente, dok je Aleksandra Braković Saška iz Beograda. Dugogodišnji su prijatelji i iza sebe imaju mnogo osvojenih vrhova i uspona vrijednih svake pohvale.

NA VRH

Podijeli članak na