GLOBUS

Užas: U monsunskim poplavama 213 mrtvih

Fena

30.7.2017

U monsunskim poplavama na zapadu Indije poginulo je 213 osoba, rekao je u nedjelju indijski zvaničnik, dok spasioci nastavljaju pretragu po selima koja su se našla na udaru obilnih kiša.

Broj smrtno nastradalih u indijskoj državi Gudžarat prilično je porastao od srijede, kada je iznosio 123, jer se voda povlači iz nižih oblasti što omogućuje spasiocima da stignu do mjesta na kojima tijela počinju da se pojavljuju, prenosi agencija AFP.

- Broj poginulih u Gudžaratu u monsunskim kišama ove sezone porastao je na 213 - rekao je francuskoj agenciji Al. Dž. Šah, rukovodilac spasilačkih operacija pri vladi Gudžarata. 

Vlasti očekuju da bilans mrtvih bude i veći, i ističu da im poteškoću predstavlja veliki broj tijela koja treba identifikovati i potvrditi smrt.

U međuvremenu, spasioci su evakuisali oko 130.000 ljudi iz niskih, opasnih oblasti dok helikopteri i brodovi pokušavaju da dopru do onih kojima je pomoć i dalje potrebna. 

Monsunskim poplavama su, pored Gudžarata, pogođene i sjeveroistočne države Arunačal Pradeš i Asam, kao i manji dijelovi istočnih država Odiša i Bihar, navodi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.