GLOBUS

Šta Velika Britanija treba uraditi i u BiH nakon Brexita

Dom lordova: Saslušanja počinju u septembru

Piše: S. NUMANOVIĆ

31.7.2017

Britanski parlament pokrenuo je specijalnu istragu o planovima ove zemlja za angažman na Balkanu nakon Brexita.

Kako saznaje „Dnevni avaz“, do kraja godine bit će objavljen poseban izvještaj s preporukama o potrebnim aktivnostima na Balkanu.

Nestabilan region

Komitet gornjeg doma britanskog parlamenta za međunarodne odnose odlučio se na ovaj korak da bi, kako je navedeno, definirao britansku politiku prema Balkanu.

- Otkako su okončani sukobi na Balkanu, krajem devedesetih godina prošlog stoljeća, ovaj je region, na granici s Evropskom unijom, i dalje nestabilan. Aktivnosti Velike Britanije do sada su bile vezane uz pristupanje Balkana Uniji. Kako se približavamo Brexitu, moramo ponovo razmotriti svoju ulogu, ali i važnost regiona za nas.

Istraga, koju je inicirao ovaj komitet, razmotrit će geopolitičku situaciju u regionu, kako se ona mijenja, koji izazovi trebaju biti riješeni, posljedice tih aktivnosti po Veliku Britaniju te kako da se nosimo s time - navodi se u dokumentu ovog parlamentarnog tijela.

Komitet za međunarodne odnose pozvao je sve zainteresirane da se prijave za svjedočenje i prilože svoje pisane prijedloge. Kako nam je preneseno, interes je već sada ogroman. Među onima koji će pristupiti saslušanju je i lord Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown), nekadašnji visoki predstavnik u BiH. Zanimljivo je da je među članovima istražne komisije Komiteta i baronesa Arminka Helić.


Ešdaun: Najava svjedočenja

Osim interesa Velike Britanije, istragom se želi utvrditi i „kako drugi međunarodni akteri nastoje ostvariti svoj utjecaj na region te koje socijalne, političke i ekonomske izazove pred sobom ima Balkan“.

Brojna pitanja

Kada je Britanija u pitanju, Komitet želi dobiti odgovore na sljedeća pitanja: šta su direktni i indirektni interesi Velike Britaije na Balkanu i kako bi oni mogli evoluirati u bližoj budućnosti; grade li neke države regiona bliskije vojne i industrijske relacije s Rusijom i ako grade, koje su posljedice tih aktivnosti po NATO; koji su ključni politički izazovi i izazovi vlasti s kojima se države Balkana suočavaju i koje su političke opcije u igri za Veliku Britaniju, kako bi podržala stabilnost regiona; koje aktivnosti Britanija treba poduzeti da bi se borila protiv korupcije i organiziranog kriminala u regionu i kakve bi posljedice mogla imati; koji su ključni ekonomski izazovi s kojima se suočavaju zemlje balkanskog regiona i ima li tu prostora za konstruktivnu ulogu Velike Britanije; koje su posljedice Brexita za britansku politiku, njen utjecaj i poziciju u regionu; postoji li ikakav utjecaj izlaska Velike Britanije iz EU na države regiona.

U Komitetu očekuju da do 15. septembra dobiju sve pisane prijedloge, kako bi javna saslušanja bila upriličena tokom tog i narednog mjeseca.

- Komitet ima ambiciju da objavi svoj izvještaj, s preporukama koje će prezentirati Domu lordova u decembru – navedeno je u saopćenju za javnost.

Osam lordova i četiri baronese

Istragu o britanskoj ulozi na Balkanu nakon Brexita vodi 12 članova Doma lordova, osam lordova i četiri baronese. Predsjedavajući je lord Hauel (Howell). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.