GLOBUS

Alarmantno: Čekaju nas klimatske promjene i zagrijavanje od kojeg se Zemlja nikad neće oporaviti

Avaz.ba

31.7.2017

Svijet će svaki tren stići do prekretnice koja će donijeti nezaustavljive, razorne klimatske promjene. Ovaj zaključak rezultat je novog naučnog istraživanja koje je provedeno na Univerzitetu u Washingtonu. Predviđanja američkih naučnika objavljena su u časopisu Nature Climate Change.

Naučnici koji su u istraživanju učestvovali s 90-postotnom sigurnošću tvrde da će se temperature podići za 2 do 4,9 stepeni Celzijevih u odnosu na razdoblje prije industrijske revolucije. Ovakav razvoj događaja neće zaustaviti ni mjere koje se poduzimaju na smanjenju emisije stakleničkih plinova.

U ovom trenutku naučnici smatraju da će svijet pogoditi katastrofalni efekti poput suša, ekstremnih vremenskih uvjeta i opasnog povećanja nivoa mora. Rast temperature za dva stepena smatraju tačkom nakon koje će promjene postati nezaustavljive.

Gotovo sigurno nećemo uspjeti zaustaviti zagrijavanje na 1,5 stepeni kako je to predviđeno Pariškim sporazumom o klimi. Čak 99 posto je šanse da će zagrijavanje prijeći tu granicu.

Dr. Dargan Frierson sa Univerzitetu u Washingtonu kaže: "Zemlje su se prepirale i oko cilja od 1,5 stepeni jer će to utjecati na način života na kakav smo navikli. Zaista, štete koje bi nastale od ekstremnih vrućina, suša i vremena, kao i od podizanja nivoa mora bit će mnogo veće ako temperatura poraste za dva stepena ili više."

Naučnici su pregledali podatke vezane za populaciju i ekonomske aktivnosti posljednjih 50 godina kako bi izradili ovo predviđanje. U obzir su uzeli i "intenzitet ugljika", odnosno količinu ugljika emitiranu na svaki dolar ekonomske aktivnosti.

Ovakav pristup drugačiji je od onoga koji su koristili istraživači Međuvladinih panela o klimatskim promjenama, piše Independent.

Profesor Adrian Raferty koji je predvodio tim kaže da je veliki problem s kojim se susreću istraživači taj što je teško odrediti vjerovatnost za pojedini scenarij.

"Naše analize kompatibilne su s prethodnim predviđanjima, ali pokazuju da je mala vjerovatnost da se dogode optimistični scenariji. Bliže smo rubu nego što to mislimo", kaže on.

"Prije svega, ciljevi koji su postavljeni Pariškim sporazumom su ambiciozni, ali realni. Loša vijest je da to vjerovatno nije dovoljno da zagrijavanje zadržimo ispod 1,5 stepeni", smatra on.

Drugo istraživanje objavljena u istom časopisu pokazuje da čak i ako emisija fosilnih goriva ove godine stagnira, do kraja stoljeća će temperatura vjerovatno porasti za 1,3 stepena u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Postoji čak 13 posto šanse da će Zemlja do 2100. godine biti toplija za 1,5 stepeni, smatra dr. Thorsten Mauritsen s meteorološkog Instituta Max Planck u Njemačkoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.