GLOBUS

Temperature u svijetu drastično rastu, a to je izgleda samo početak

Avaz.ba

2.8.2017

Svjetske temperature vjerovatno će porasti za više od dva stepena Celzijeva još ovog vijeka te premašiti gornju granicu zatopljenja predviđenu ciljevima globalnog klimatskog sporazuma, rekli su naučnici u ponedjeljak.

Istraživanje objavljeno u časopisu Klimatske promjene pokazuje mogućnost od 90 posto da će temperature porasti tokom ovog vijeka za 2 do 4,9 stepeni Celzijeva.

Naučnici na washingtonskome univerzitetu ustvrdili su da postoji samo pet posto izgleda da će zagrijavanje biti dva stepena Celzijeva ili manje od toga - što je jedan od ciljeva postavljenih klimatskim sporazumom 2015. o smanjenju emisije stakleničkih plinova kojima se zagrijava planet.

Neispunjenje toga cilja imalo bi dramatične posljedice na životne uslove - produžena razdoblja suša i povišenje razine mora, rekao je Adrian Raftery, vodeći autor studije i profesor na washingtonskom Univerzitetu. U istraživanju su primijenjene statističke projekcije bazirane na ukupnom svjetskom stanovništvu, BDP po stanovniku i količini emitiranog ugljika za svaki dolar ekonomske aktivnosti.

"Naše analize pokazuju da je cilj od dva stepena najbolji mogući scenarij", rekao je Raftery. "To je moguće postići, ali jedino uz veliki neprekidni napor na svim poljima sljedećih 80 godina". Prema UN-ovu programu za okoliš svjetske emisije stakleničkih plinova, uglavnom rezultat sagorijevanja fosilnih goriva, sada su oko 54 milijardi tona na godinu i trebali bi biti smanjeni na 42 milijarde do 2030. kako bi se ispunio cilj od ograničavanja porasta temperature do dva stepena Celzijeva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.