GLOBUS

Mark Zuckerberg zaposlio nekadašnjeg savjetnika Obame, Joel Benensona

Avaz.ba

3.8.2017

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg i njegova supruga Priscilla Chan angažirali su demokratu, nekadašnjeg savjetnika Baracka Obame, Joel Benensona za konsultanta.


Kako piše Politico, Benenson, koji je bio savjetnik i u kampanji Hillary Clinton prošle godine, angažiran je kako bi sprovodio istraživanja za Inicijativu Chan-Zuckerberg.


Benensonova kompanija Benenson Strategy Group sprovodit će istraživanja za tu organizaciju, čija je misija unapređenje ljudskog potencijala i promoviranje jednakosti.


Zuckerberg i Chan saopćilii su ranije da će 99 posto svog bogatstva dati u humanitarne svrhe, koje se procenjuje na gotovo 45 milijardi dolara, a dovođenje Benensona je još jedan znak da par svoj filantropski rad sve jače okreće ka politici, navodi Politico.


Par je u januaru zaposlio David Plouffea, menadžera Obamine kampanje 2008, a zaposlili su i  Amy Dudley, bivšu savjetnicu senatora Tima Kainea.


Benenson nije komentirao navode.


Iako poriče da je zainteresiran za politiku i neku javnu funkciju, Zuckerberg se često pominje kao potencijalni predsjednički kandidat 2020. godine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.