GLOBUS

Pence u Evropi: Amerika u ofanzivi protiv namjera Putina

Avaz.ba

7.8.2017

Posjeta Mike Pencea Evropi dokazuje da SAD planira ofanzivnu reakciju protiv namjera Rusije da podrije integritet i suverenitet bilo koje evropske države. 

To je ocijenio američki analitičar Janusz Bugajski. 

- Pence nije slučajno posjetio tri ključne zemlje u tri regiona u kojima su odnosi SAD i Rusije posebno zaoštreni: Estoniju koja je ključna u Baltičkom regionu, Gruziju koja je ključna na Kavkazu, i Crnu Goru koja je ključna na Balkanu. Njegove izjave dokazuju da Washington planira da reaguje kroz odlučnu ofanzivu protiv Putinovih namjera da podrije suverenitet i integritet bilo koje evropske države - rekao je Bugajski. 

On je objasnio da su sada sve oči uprte u Trumpovu administraciju koja mora da razvije inicijative za konsolidaciju bezbjednosti u državama koje su najviše izložene ruskim subverzijama. 

Pence je prošle sedmice posjetio Estoniju, Gruziju i Crnu Goru, gdje je ocijenio da se Rusija miješa u unutrašnje odnose pojedinih zemalja i osudio takvo ponašanje. 

- SAD su odbacile bilo kakav pokušaj upotrebe sile i prijetnje u regionu i šire. Zapadni Balkan ima pravo da samostalno odlučuje o svojoj budućnosti - poruka je američkog potpredsjednika. 

Istog dana kada je Pence u Podgorici kritizirao politiku Kremlja prema regionu, američki predsjednik Donald Trump potpisao je u Washingtonu zakon kojim SAD pooštravaju sankcije Rusiji. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.