Francuzi protiv uvođenja statusa prve dame

Avaz.ba
07.08.2017 14:27

Peticiju protiv dodjeljivanja formalnog statusa prve dame supruzi predsjednika Francuske Brigitte Macron, pokrenutu prije dvije sedmice na internetu, do sada je potpisalo više od 180.000 ljudi.

U tekstu peticije, na sajtu change.org, navodi se da nema razloga da žena šefa države dobiva novac iz javnih fondova i da supruga predsjednika Emmanuel Macrona sada ima tim od dva do tri saradnika, kao i dvije sekretarice i dva radnika obezbjeđenja i ocjenjuje da je to dovoljno.

- Status prve dame omogućio bi da supruga predsjednika dobije novac iz budžeta, brojne zaposlene, vozače, bolju zaštitu i druge prednosti - navodi se u peticiji, čiji potpisnici zahtijevaju da se o tom pitanju odluči na referendumu.

Peticija koju je pokrenuo Thierry Paul Valette, koji se predstavlja kao slikar i pisac i angažirani građanin, namijenjena je predsjedniku Macronu i premijeru Francuske Edouard Philippeu.

- Oštro se protivimo svim seksističkim napadima na Brigitte Macron i ne dovodimo u pitanje njene kompetencije. Međutim, u vrijeme moralizacije političkog života u Francuskoj, mi ne možemo da podržimo inicijativu da se ženi predsjednika Macrona dodijeli poseban status - također stoji u tekstu peticije.

Francuski parlament u četvrtak je usvojio Zakon o moralnosti političkog života, kojim se ministrima, poslanicima i članovima lokalnih vlasti zabranjuje da zapošljavaju članove svojih porodica. Tada je odbačen amandman poslanika krajnje ljevice koji je predlagao da se ta zabrana odnosi i na šefa države, odnosno članove njegove porodice.

Macron je tokom predsjedničke kampanje obećavao da će njegova žena imati javnu funkciju, ako on pobijedi, ali i da ona neće biti finansirana novcem poreskih obaveznika.

NA VRH