GLOBUS

Francuzi protiv uvođenja statusa prve dame

Avaz.ba

7.8.2017

Peticiju protiv dodjeljivanja formalnog statusa prve dame supruzi predsjednika Francuske Brigitte Macron, pokrenutu prije dvije sedmice na internetu, do sada je potpisalo više od 180.000 ljudi.


U tekstu peticije, na sajtu change.org, navodi se da nema razloga da žena šefa države dobiva novac iz javnih fondova i da supruga predsjednika Emmanuel Macrona sada ima tim od dva do tri saradnika, kao i dvije sekretarice i dva radnika obezbjeđenja i ocjenjuje da je to dovoljno.


- Status prve dame omogućio bi da supruga predsjednika dobije novac iz budžeta, brojne zaposlene, vozače, bolju zaštitu i druge prednosti - navodi se u peticiji, čiji potpisnici zahtijevaju da se o tom pitanju odluči na referendumu.


Peticija koju je pokrenuo Thierry Paul Valette, koji se predstavlja kao slikar i pisac i angažirani građanin, namijenjena je predsjedniku Macronu i premijeru Francuske Edouard Philippeu.


- Oštro se protivimo svim seksističkim napadima na Brigitte Macron i ne dovodimo u pitanje njene kompetencije. Međutim, u vrijeme moralizacije političkog života u Francuskoj, mi ne možemo da podržimo inicijativu da se ženi predsjednika Macrona dodijeli poseban status - također stoji u tekstu peticije.


Francuski parlament u četvrtak je usvojio Zakon o moralnosti političkog života, kojim se ministrima, poslanicima i članovima lokalnih vlasti zabranjuje da zapošljavaju članove svojih porodica. Tada je odbačen amandman poslanika krajnje ljevice koji je predlagao da se ta zabrana odnosi i na šefa države, odnosno članove njegove porodice.


Macron je tokom predsjedničke kampanje obećavao da će njegova žena imati javnu funkciju, ako on pobijedi, ali i da ona neće biti finansirana novcem poreskih obaveznika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.