GLOBUS

Novi šokantni podaci o klimatskim promjenama: Prošle godine srušen niz rekorda, a koncentracija CO2 nije bila ovako visoka zadnjih 800.000 godina!

(Jutarnji.hr)

11.8.2017

Prošla godina bila je najtoplija u historiji mjerenja, sudeći po međunarodnom izvještaju koje je u četvrtak objavila američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA), a ono uključuje i brojne druge podatke o klimatskim promjenama i nizu rekorda koji su oboreni upravo u 2016.

Radi se ujedno o najopsežnijem izvještaju o stanju klimatskih promjena koje je objavila neka američka državna institucija otkad je upravljanje Amerikom preuzela administracija predsjednika Donalda Trumpa, poznatog po skepsi u pogledu globalnog zagrijavanja, ali i po povlačenju SAD iz globalnog klimatskog sporazuma. Politico naglašava da ovaj izvještaj ne iznosi detalje o povezanosti klimatskih promjena s ljudskim aktivnostima koje su ih mogle ili jesu izazvale. Ti se podaci iznose u jednom odvojenom dodatku, prenosi Jutarnji.hr.

U izvještaju naslovljenom 'Stanje klime', u čijoj je izradi učestvovalo gotovo 500 stručnjaka, iznose se podaci koji potvrđuju spoznaje o porastu globalnih temperatura do kojih se došlo i prije Trumpova dolaska na vlast, a to uključuje porast globalnog nivoa mora, ekstremne vremenske nepogode i smanjenje količine leda te snježnih padavina.

Prošla godina je bila treća zaredom koja je probila rekord u visokim temperaturama, ističe se.

NOAA i NASA stavile su još u januaru svoje podatke na jedan kup i zajednički zaključile da je 2016. bila najtoplija otkad postoje mjerenja, no u novom je izvještaju taj zaključak dodatno potkrijepljen naučno prikupljenim podacima iz 60 država iz cijelog svijeta.

U nastavku slijede najvažniji zaključci koje NOAA iznosi u izvještaju za 2016. godinu.

- Koncentracije stakleničkih plinova najveće su ikad zabilježene. Od 2015. do 2016. godine koncentracije ugljičnog dioksida zabilježile su i najveći godišnji porast u posljednjih 58 godina, dostigavši nivoe koje nisu viđeni u mjerenjima ledene kore na Južnom polu koja predstavljaju period od zadnjih 800.000 godina.

- Globalne površinske temperature najviše su ikad zabilježene

- Nivo mora je najviši od početka mjerenja. Na globalnom nivou more je prosječno više za 8.26 centimetara nego je bilo 1993., kada su započela satelitska mjerenja. Prošla godina je i šesta uzastopna u kojoj je nivo mora porastao.

- Ciklusi padavina postali su ekstremniji,

- Arktik se zagrijava brže od ostatka svijeta,

- Nivo antarktičkog leda najniži je ikad zabilježen,

- Alpski ledenjaci su se smanjili, što je već 37. uzastopna godina da se to dogodilo,

- Bilo je više tropskih ciklona od prosjeka: 93 oluje, u poređenju s prosjekom od 82 između 1981. i 2010. godine




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.