GLOBUS

SAD bi trebalo da zahvale viršlama

Avaz.ba

11.8.2017

Inflacija u SAD, mjerena indeksom potrošačkih cijena, porasla je u julu za skromnih 0,1 posto na mjesečnom nivou prema desezoniranim podacima.

Inflacija u SAD je u junu stagnirala, a u maju je bila u padu od 0,1 posto, saopštilo je Ministarstvo rada.

Na godišnjem nivou, inflacija je također povećana za desetinu procentnog poena u julu, na 1,7 posto, što je njen prvi pomak naviše u pet mjeseci nakon upornog pada, ali je i dalje daleko ispod cilja Federalnih rezervi od dva procenta.

Cijene mesa su u julu zabilježile najveći mjesečni skok u skoro tri godine, od jedan posto, a viršle su poskupjele za 10,5 procenata, što je najveći mjesečni rast od marta 2002.

Bazna inflacija je u julu zabilježila rast za 0,1 posto četvrti mesec uzastopno.

Od početka godine, indeks potrošačkih cijena u SAD je porastao za 0,9 posto, što je znatno manje u odnosu na 1,5 posto koliko je iznosio u prvih sedam mjeseci 2016.

Za razliku od prethodnih mjeseci, julski rast nije u cjelini bio podstaknut volatilnim kategorijama hrane i goriva, s obzirom na to pokazatelj rasta potrošačkih cijena ostaje isti i kad se te kategorije isključe, kako na mjesečnom, tako i na godišnjem nivou.

Iako je inflacija i dalje prugušena, njen blagi rast bi mogao bi pomogne ublažavanju zabrinutosti među kreatorima monetarne politike Federalnih rezervi, koje je zbunjivalo odsustvo inflacije u prvoj polovini godine uprkos solidnom otvaranju novih radnih mjesta i padu nezaposlenosti, ocjenjuje fancuska agencija.

Nakon što je Fed dva puta povećao referentne kamatne stope u dosadašnjem toku 2017. godine, očekivalo se da će prije kraja godine to učiniti još jednom. Međutim, neki ekonomisti su takvu mogućnost otpisali u svjetlu više nego slabih pokazatelja inflacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.