GLOBUS

Rakete Sjeverne Koreje mogu pogoditi SAD, Evropu, dijelove Azije

Avaz.ba

11.8.2017

Sjeverna Koreja godinama razvija svoj nuklearni arsenal, ali tenzije između te zemlje i SAD nikada nisu bile na nivou na kojem su danas.

Pjongjang iznova testira rakete, a najnoviji planovi pokazuju da bi ova zemlja mogla da gađa sredinom augusta američko ostrvo Guam u Pacifiku.

S druge strane, predsjednik SAD Donald Trump, na Twitteru, zaprijetio je da je američko oružje "zapeto i napunjeno".

Britanski Independent objavio je snimak u kojem su analizirani dometi raketa koje je Sjeverna Koreja testirala.

Raketa Nodong 2, duga 16 metara, ima domet od 1.300 kilometara. Mogla bi da pogodi Južnu Koreju, dijelove Kine, ali i manji dio Japana.

Taepodong 1, raketa duga 32 metra, mogla bi da pogodi sve što je udaljeno i do 2.900 kilometara, tako bi mogla da padne na bilo koji dio Japana, ali i na Kamčatku.

Taepodong 2, dužine od čak 35 metara, ima domet od 6.700 kilometara. Raketa bi mogla da stigne do Aljaske, ali i do nekih dijelova Evrope, poput sjevernih dijelova Norveške i Švedske.  

Dužine 16 metara, raketa Hvasong-14 potencijalno je najopasnija. Sa dometom od oko 9.500 kilometara, mogla bi da pogodi bilo koji dio Azije, Evrope, Kanade. U SAD jedino možda Florida ne bi morala da strahuje. Sigurni bi bili i veliki dijelovi Afrike, jug Australije, kao i cijela Južna Amerika.

Ipak, ako uzmemo u obzir da je u pitanju potencijalni nuklearni arsenal, kojim lideri Sjeverne Koreje i SAD prijete, teško da bi bilo ko na svijetu bio bezbjedan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.