GLOBUS

Španija: Pozvali u pomoć policiju zbog štrajka na aerodromu

Avaz.ba

11.8.2017

Španske vlasti pozvale su danas policiju u pomoć radi bezbjednosnih provjera na prometnom aeorodromu u Barseloni, dok se nastavlja štrajk aerodromskog osoblja u jeku turističke sezone, što je dovelo do dugačkih redova i strahova za bezbjednost.

Aerodrom El Prat, najprometniji u Španiji poslije madridskog, pogođen je djelimičnom obustavom rada na kontroli prtljaga od prošlog petka, pri čemu se pripadnici obezbjeđenja žale na male plate i naporan posao, prenosi AFP. 

Na aerodromu u Barseloni je od petka određenim danima 360 zaposlenih, koji imaju ugovor sa multinacionalnom kompanijom Eulen, obustavljalo rad na četiri sata, ali nakon što su propali pregovori sa kompanijom i vladinim posrednikom, a radnici odbili povećanje plate za 18 posto, od ponedeljka su najavili generalni štrajk.

Ministar za javne radove Inigo de la Serba rekao je novinarima da je vlada zato odlučila da pozove policiju civilne garde kako bi pomogla u kontroli prtljaga i putnika na aerodromu.

Od zaposlenih kompanije Eulen zakon zahtjeva da obezbjede najmanje 90-procentni rad tokom štrajka, rekao je ministar.

- Niko ne može da zaboravi nivo terorističke prijetnje koji imamo - istakao je ministar, dodavši da su preduzete mjere kako bi se izbjegao bilo kakav eventualni problem te vrste.

Španija je trenutno na četvrtom nivou terorističke prijetnje od maksimalnih pet, napominje francuska agencija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.