GLOBUS

Nuklearni udar je bliži nego što se misli| Priča o Guamu je samo varka, Kim Jong već krenuo u napad, smrt vreba iz dubine mora!

Avaz.ba

12.8.2017

Vojna priča oko Sjeverne Koreje vezuje se obično za raketni program koji je posljednjih dana doživio ekspanziju s prijetnjom da će biti napadnuta američka vojna baza na ostrvu Guam.

Međutim, adut na koji Severna Koreja računa su morske dubine, za koje se vjeruje da će upravo lider Kim Jong Un iskoristiti za projekciju sile.

Sjeverna Koreja je posebnu pažnju, uz raketni program, posvetila izgradnji podmornica nosača balističkih raketa, koje bi trebale da zaplove Pacifikom i sa utvrđenih tačka poslije kodiranog radio signala lanisraju rakete na japanske i američke ciljeve.

Prislušne stanice su već ulovile prve kodirane radio poruke Pjongjanga koje se emituju preko državnog radija kao specifična melodija koja je uvijek puštana pred testiranja raketa, probe atomske bombe ili bitnijih dešavanja u državi.

Američki i južnokorejski obavještajci već duže vrijeme prate podmornice Pjongjanga, a posebno isplovljenje podmornice klase Gorae koja je nosač balističkih raketa i koja je predviđena da lansira balističke rakete sa mora, što je trebalo da se obavi krajem avgusta.

Kriza oko Guama je zapravo vjeruje se samo način da se pažnja skloni sa ove podmornice i neopaženo bude obavljeno lansiranje rakete KN -08.

Ono što Severna Koreja smatra najvećim adutom su upravo nove podmornice klase Sinpo ( glavna podmorničarska baza) ili Gorae ( na korejskom Kit) koje izazivaju maštu obavještajaca SAD i Južne Koreje.

Podmornice su prvi put primjećene na satelitskim snimcima 2014. U to vrijeme podmornica koja može da lansira balističke projektile bila je samo mit i glasina koja se širi. Većina sigurnosnih analitičara na Zapadu nije vjerovala u sposobnost da Sjeverna Koreja može da konstruiše podmornicu koja će ispaljivati balističke rakete.

Spominjala se samo informacija da Severna Koreja radi na razvoju cijevi za vertikalno lansiranje balističke rakete iz podmornice. Portparol ministarstva odbrane Južne Koreje Min Seok rekao je da se radi o podmornici konstruisanoj na osnovu ruske podmornice klase Golf deplasmana 3.000 tona.

Tada je samo navedeno da nemaju informaciju da su sjevernokorejske podmornice sposobne za lansiranje raketa iz podmornice, istakao je portparol Kim.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.