GLOBUS

"Preventivni" napad SAD-a na Sjevernu Koreju: U prvim satima poginule bi stotine hiljada ljudi, a onda...

Avaz.ba

12.8.2017

Amerikancima i saveznicima trebalo bi nekoliko sedmica zračnih napada da unište, odnosno neutraliziraju sjevernokorejske snage, a već u prvom danu borbe poginulo bi nekoliko desetaka hiljada ljudi, smatraju stručnjaci.

Da je Amerika spremna na vojni sukob sa Sjevernom Korejom javnosti je poručio predsjednik Donald Trump koji je na Twitteru u petak objavio da je "oružje napunjeno ali da se nada da se Kim Jong Un neće ponašati nepromišljeno".

Takvu potencijalnu američku vojnu operaciju činio bi brzi i višedimenzionalni napad, budući da bi tok borbe bio određen već u prvim minutama, smatra Jerry Hendrix, penzionisani mornarički kapetan i stručnjak u Centru za novu američku sigurnost.

Za CNN je pojasnio kako nema detaljne informacije o specifičnostima mogućeg preventivnog napada, ali smatra da bi ta operacija uključivala nekoliko strategija usmjerenih na neutraliziranje sjevernokorejskih mogućnosti za odbranu i protunapad.

Napad na odbrambeni sistem Sjeverne Koreje mogao bi biti izveden "nevidljivim" borbenim avionima stealth tehnologije F-22, F-35 i bombarderima B-2, kojima bi se priključili japanski i južnokorejski lovci F-16 i F-15. Također, korištenje bespilotnih letjelica bi smanjilo rizik od gubitka pilota, ocijenio je Hendrix.

Procjenjuje da bi SAD mogle dodatne letjelice dopremiti u regiju uoči napada na Sjevernu Koreju, no u svakom slučaju američka vojska može se osloniti na dvije velike baze u Južnoj Koreji, u Osan i Kunsan.

Teška avijacija - bombarderi B-1, B-2 i B-52 Pentagon bi mogao pozvati u pomoć sa pacifičkog otočja Guam. Tu su i američki ratni brodovi opremljeni raketama tomahawk za presretanje sjevernokorejskih raketa, gađanje sistema protuzračne odbrane, kazao je Hendrix. Američka ratna mornarica ima 10 raketnih krstaša i razarača koji su stacionirani u Japanu.

SAD bi mogli koristiti i cyber napade kako bi omeli program naoružanja Pjongjanga iako stručnjaci smatraju da bi mogli samo odgoditi lansiranje, ali ne i spriječiti ga.

Nekoliko minuta nakon prvog napada američka vojska morala bi se koordinirati sa savezničkim snagama kako bi što prije uništili hiljade sjevernokorejskih projektila koji su upereni direktno u glavni grad Južne Koreje Seul. U strahu od sjevernokorejskih raketa Japan je također razmjestio svoj odbrambeni sistem.

I to bi bio samo početak.

"Nije problem pogoditi Sjevernu Koreju, nego ono što slijedi. Vi napadnete Sjevernu Koreju koja će odgovoriti, a ima arsenal koji može uništiti Seul. Predviđa se da bi stotine hiljada stanovnika Južne Koreje moglo umrijeti u prvim satima borbe, a rat bi mogao eskalirati i do nuklearnog. U tom slučaju imamo desetine miliona mrtvih i uništenje jedne od najjačih svjetskih ekonomija. To je na kocki", ocijenio je za CNN Joe Cirincione, predsjednik organizacije Ploughshare Fund koja se bori protiv nuklearnog naoružavanja.

Tvrdnje da Pjongjang razmišlja o raketnom napadu blizu američkog teritorija Guam zajedno s Trumpovim upozorenjem potaknuli su zabrinutost zbog mogućeg sukob, no analitičari i vojni stručnjaci za sada se slažu kako trenutno nema znakova da SAD planiraju prvi napasti Sjevernu Koreju. Na bilo kakav napad Pjongjanga na Ameriku ili njene saveznike, sigurno bi odgovorili vojnom silom, ali stručnjaci ocjenjuju da isto tako nema stvarnih naznaka sjevernokorejskih aktivnosti u tom smislu.

"Preventivni napad značio bi i priznanje da naša diplomatija i politika koju vodimo zadnjih 25 godina nije uspjela. Jedini razlog za napad mogla bi biti kalkulacija da bi dugoročno zbog prijetnji Sjeverne Koreje bilo više žrtava nego u eventualnoj vojnoj operaciji SAD-a i saveznika", smatra Hendrix.

Prema Institute for Strategic Studies, Sjeverna Koreja raspolaže sa nešto više od milion vojnika u zemaljskim snagama te 110 hiljada u zračnim snagama i 60 hiljada u mornarici. Na raspolaganju ima i 80 bombardera te gotovo 470 borbenih aviona. Kad je riječ o raketama, procjenjuju da ih je šest interkontinentalnih, 10 srednjeg i 54 kratkog dometa. Ima i 3500 tenkova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.