GLOBUS

Trumpov rejting skočio zbog Sjeverne Koreje

Avaz.ba

12.8.2017

Rejting američkog predsjednika Donalda Trumpa skočio je za šest procentnih poena od kako je on nagovijestio mogućnost vojne akcije protiv Sjeverne Koreje, pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnijenja. 

Procenat Amerikanaca koji podržavaju Trampa povećan je sa 39 posto, koliki je bio prije nedjelju dana, na 45 posto, pokazala je anketa koju je uradila agencija Rasmusen Riports, naklonjena konzervativcima. 

"Fox news" ukazuje da je posljednje istraživanje Galupa postavlja Trampov rejting na 37 posto, ali bi noviji podaci trebalo da budu objavljeni u ponedjeljak. Bivši predsjednik SAD Barack Obama je, u otprilike sličnom periodu svog mandata, imao podršku 54 posto Amerikanaca. 

Anketa Rasmusena pokazala je da je podrška Trumpu skočila pošto je sjevernokoorejski lider Kim Jong-un zaprijetio da će ispaliti raketu u vode nedaleko od Guama, američke teritorije u Tihom okeanu. Trumpov odgovor bio je da će se Pyongyang suočiti sa "vatrom, bijesom i, iskreno, silom kakvu ovaj svijet nikad nije vidio". On je narednih dana nastavio sa sličnom retorikom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.